Arama

Kıssalarla Peygamberimizin musibetler karşısındaki tutumu

Dünyanın varoluşundan bu yana insanoğlu daima çeşitli musibetlerle imtihan olmuştur. Allah'ın Resulü (SAV), bu musibetler karşısında Müslümanlara daima sabırlı olmalarını öğütlemiş; başa gelen her musibetin "Müslüman'ın günahlarına kefaret olacağını" söylemiştir. Ömrü pek çok sıkıntı ile geçen Peygamber Efendimiz (SAV), musibetle karşılaşan müminlere teselli vermek için "Müslümanlar benim başıma gelen musibetlere baksınlar da kendi musibetleri karşısında güçlü olsunlar" buyurmuştur.

  • 4
  • 18
OĞLU İBRAHİM’İN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN GÖZYAŞI DÖKMÜŞTÜ
OĞLU İBRAHİM’İN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN GÖZYAŞI DÖKMÜŞTÜ

🔸 Oysaki benzer musibetler Peygamber Efendimizin (SAV) de başına gelmişti. O, bu tür hadiseler karşısında nasıl bir tavır takınılması gerektiğini bizzat yaşayarak öğretmişti.

🔸 Hastalık ve ölüm gibi musibetler karşısında Peygamberimizin (SAV) takındığı tavır, böyle durumlarda izlenmesi gereken tutuma işaret etmekteydi.

🔸 Henüz 18 aylıkken hayata gözlerini yuman biricik oğlu İbrâhim'in ölümü karşısında bir baba olarak o da gözyaşlarını tutamamıştı.*

* İbn Sa'd, Tabakat, I, 142

  • 5
  • 18
PEYGAMBERİMİZ FERYAT ETMEYİ YASAKLAMIŞTI
PEYGAMBERİMİZ FERYAT ETMEYİ YASAKLAMIŞTI

🔸 Peygamber Efendimiz (SAV), ölenlerin ardından, bağırıp çağırarak, feryat figan ederek, üstünü başını yırtarak, yüzünü tırnaklayarak ağlamayı (niyâhayı)* kesinlikle yasaklamıştı.

🔸 Oğlunun vefatına ağlamasına şaşıranlara şu cevabı vermişti: "Bu, merhamettendir. Zira göz ağlar, kalp hüzünlenir. Ama biz ancak Rabbimizin razı olacağı şeyleri söyleriz. Ey İbrâhim, biz senin aramızdan ayrılışından dolayı çok hüzünlüyüz."**

* Abdürrezzâk, Musannef, III, 552
** Buhârî, Cenâiz, 43

🔍 Peygamber Efendimizin maruz kaldığı musibetlere karşı tavrı

  • 6
  • 18
‘ALAN DA VEREN DE ALLAH’TIR’
‘ALAN DA VEREN DE ALLAH’TIR’

🔸 Peygamber Efendimiz (SAV), kızı Zeyneb'in oğlu öldüğünde de hem sabır ve teslimiyet, hem de şefkat ve merhamet duygularını aynı anda yaşamıştı.

🔸 Hasta olan oğlunun ölmek üzere olduğunu hisseden Zeyneb babasına haber göndererek gelmesini istemişti.

🔸 Peygamberimiz (SAV), kızına selâmla beraber şu mesajı göndermişti: "Alan da veren de Allah'tır. Her şeyin O'nun katında belirli bir süresi vardır. Sabretsin ve sabrının ecrini Allah'tan beklesin."

🔸 Akabinde kızı tekrar haber yollayıp bu sefer mutlaka gelmesini isteyince Resûlullah (SAV) yanındakilerle beraber kızının evine gitmişti. Kucağına aldığı çocuk can çekişiyordu. Resûlullah'ın (SAV) gözleri yaşarmıştı.

🔸 Sa'd b. Ubâde, "Bu nedir yâ Resûlallah?" diye sorunca, Peygamber Efendimiz (SAV) "Bu, Allah'ın, dilediği kullarının kalbine koyduğu merhamettir. Allah, ancak merhametli kullarına rahmet eder." buyurdu.

* Buhârî, Eymân ve nüzûr, 9

  • 7
  • 18
PEYGAMBERİMİZİN ÇİZDİĞİ ŞEKİL NE ANLAMA GELİYORDU?
PEYGAMBERİMİZİN ÇİZDİĞİ ŞEKİL NE ANLAMA GELİYORDU?

🔸 Abdullah bin Mes'ûd'un naklettiğine göre, Allah Resûlü (SAV) bir gün ashabıyla sohbet ederken elindeki değnekle kumun üzerine bir kare çizer.

🔸 Karenin ortasına bir çizgi çizerek iki yanına ona bitişen küçük çizgiler ekler. Karenin dışına da başka bir çizgi çizerek bunun ne olduğunu ashabına sorar.

🔸 Sahâbe, "Bunu en iyi bilecek, Allah ve Resûlü"dür" deyince Peygamberimiz kumun üzerine çizdiği bu şekli şöyle açıklar: "Bu karenin ortasındaki şu çizgi insandır. Onun yanındaki küçük çizgiler, insanı her yönden saran musibetlerdir. Bunlardan birisi ona isabet etmezse diğeri isabet eder. Kareyi oluşturan kenar çizgileri, insanı kuşatan ecelidir. Karenin dışında kalan çizgi ise insanın ümit ve hayalleridir."

* İbn Mâce, Zühd, 27

  • 8
  • 18
‘MÜSLÜMANLAR BENİM BAŞIMA GELEN MUSİBETLERE BAKSINLAR’
‘MÜSLÜMANLAR BENİM BAŞIMA GELEN MUSİBETLERE BAKSINLAR’

🔸 Peygamber Efendimiz (SAV) burada olduğu gibi çeşitli vesilelerle, insanların türlü musibetlerle karşılaşmalarının kaçınılmaz olduğunu dile getirmiş*; bunların en çetinlerine de Allah'ın peygamberleri başta olmak üzere kademe kademe iyi müminlerin maruz kaldıklarını ifade etmiştir.**

🔸 İnsanlık tarihine bakıldığı zaman, başta peygamberler olmak üzere toplumlarını dönüştürmek, ahlâkî erdemleri hâkim kılmak isteyen salih insanların ciddi tepkilerle karşılaştıkları ve bu yüzden büyük sıkıntı ve zorluklar yaşadıkları görülür.

🔸 Allah Resulü (SAV), sıkıntıyla karşılaşan müminlere moral vermek için, "Müslümanlar benim başıma gelen musibetlere baksınlar da kendi musibetleri karşısında güçlü olsunlar." *** buyurmuştur.

* Tirmizî, Zühd, 56
** Tirmizî, Zühd, 56
*** Muvatta', Cenâiz, 14

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN