Arama

Kur’an ve hadis ışığında Müslümanların özellikleri

Dünya, bir imtihan yurdudur. İslam'ın iki temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin hadislerinde, müminlerin hidayete ermesi için yol gösterilir. İnananlara düşen görev ise attığı her adımda Rabbini düşünerek hareket etmesidir. Ancak böyle kulluk şuuru kazanılır. Peki, bir müminin özellikleri nelerdir? Kur'an-ı Kerim'den ayetler ve Peygamberimizden hadis-i şeriflerle müminlerin olmazsa olmazlarını daha detaylı inceleyelim.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 8
  • 14
Müminler dosdoğrudur
Müminler dosdoğrudur

"Senin yanında hak yola dönenlerle birlikte, sana buyurulduğu gibi dosdoğru ol! Siz de azıp sapmayın. Allah, yaptıklarınızı çok iyi görmektedir." (Hûd suresi, 112. ayet)

(X) Hûd suresi 112. ayetin tefsiri

💠Müminin emrolunduğu gibi dosdoğru yaşaması ve Allah'ın belirlediği sınırların dışına çıkmaması İslam'ın temel ilkelerindendir.

💠Ebu Amr Süfyan İbni Abdullah (ra) şöyle anlatır: "Ya Resulullah! Bana İslam'ı öylesine tanıt ki, onu bir daha senden başkasına sormaya ihtiyaç hissetmeyeyim." dedim. Resulullah (sav): "Allah'a inandım de, sonra da dosdoğru ol!" buyurdu. (Müslim, İmân 62; Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 61; İbn Mâce, Fiten 12.)

(X) Doğruluk ile ilgili ayetler

  • 9
  • 14
Boş ve manasız davranışlardan uzak durur
Boş ve manasız davranışlardan uzak durur

"Anlamsız, yararsız söz ve davranışlardan uzak dururlar" (Mü'minûn suresi, 3. ayet)

(X) Mü'minûn suresi 3. ayet tefsiri

💠 Ayet-i kerimede Allah'ın kullarında görmek istemediği her türlü boş ve yanlış davranışlar ifade edilir.

💠 İnsana bahşedilen en önemli nimetlerden biri zamandır. Müminler ömrünü en iyi biçimde değerlendirmeli, iki günü eşit olmayacak şekilde her gün gelişme içerisinde olmalıdır. Peygamber Efendimiz şöyle buyurur: "Faydasız işleri terk etmesi, bir kişinin iyi Müslüman olmasındandır." (Tirmizî, Zühd, 11; Muvatta', Hüsnü'l-hulk,1)

(X) Kur'an-ı Kerim'de güzel nedir?

💠 Salih mümin kendisini doğrudan doğruya ilgilendirmeyen şeyleri terk eder: Ebu Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resulullah (sav) şöyle buyurdu: "Kendisini (doğrudan) ilgilendirmeyen şeyi terk etmesi, kişinin iyi Müslüman oluşundandır." (Tirmizî, Zühd 11; Ayrıca bk. İbn Mâce, Fiten 12.)

  • 10
  • 14
Zekatını verirler
Zekatını verirler

"Zekâtı verirler" (Mü'minûn suresi, 4. ayet)

(X) Mü'minûn suresi 4. ayet tefsiri

💠 Zekat, zengin olan Müslümanın seneden seneye mallarının bir bölümünü yoksullara vermesidir. Kur'an-ı Kerim'in pek çok yerinde zekat, namaz ile birlikte anılır.

"Namazı kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle beraber rükû edin." (Bakara suresi, 43. ayet)

(X) Bakara suresi 43. ayet tefsiri

💠 Salih müminin özelliklerinden biri de zekâtını vermesidir. İslam'ın beş temel şartından biri olan zekât ile Müslümanlar malî yardımlaşmaya teşvik edilir.

(X) Zekat hakkında en çok merak edilen 10 soru

💠 Zekat, en hayırlı sosyal dayanışmadır. Bu sayede zengin ve fakir arasındaki maddi açıdan farkın uçuruma dönüşmemesi, yani zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olması engellenir. Muhtacın hakları gözetilir.

💠 İbn Abbas'tan (ra) şöyle nakledilir: "Peygamberimiz (sav) Muaz İbn Cebel'i Yemen'e vali ve hâkim olarak gönderirken ona şu talimatı vermiştir:

"Ey Muaz, Yemen halkını, önce Allah'tan başka bir tanrı olmadığını, benim de Allah'ın elçisi olduğumu bilmeye ve tanımaya davet et. Eğer bunu kabul ederlerse, bu defa onlara gece ve gündüz kendilerine beş vakit namazın farz kılındığını öğret. Eğer bunu kabul ederlerse, bu defa onlara, Allah'ın kendilerine mallarında zekâtı farz kıldığını haber ver. Bu zekât, zenginlerinden alınır ve yoksullara verilir." (Buhârî, "Zekât", 24/63)

  • 11
  • 14
Emanetlerine riayet ederler
Emanetlerine riayet ederler

"Yine o müminler emanetlerine ve ahidlerine sadakat gösterirler." (Mü'minûn suresi, 8. ayet)

(X) Mü'minûn suresi 8. ayet tefsiri

💠 Peygamber Efendimizin lakaplarından biri "Muhammed'ül Emin"di. Öyle ki kendisini öldürmeye niyetlenen müşrikler dahi mallarını ona emanet ederdi.

(X) Ayet ve hadisler ışığında İslam'da emanet kavramının önemi

💠 Müslümanın en belirgin özelliği güvenilir olmasıdır. Bu duygu toplum içerisindeki ilişkiyi, birlik ve beraberliği büyük ölçüde etkiler. Nitekim Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Dört haslet vardır; kimde bu hasletler bulunursa o kimse halis münafıktır. Kimde de bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendinde nifaktan bir haslet var demektir: Emanet edilince hıyanet eder, konuşunca yalan söyler, söz verince sözünde durmaz, husumet edince haddi aşar." ( Buharî, İman 24, I, 14; Müslim, İman 106. I,.78 ; Ebu Davud, Sünnet 16. V, 64)

💠Birine korunması için bırakılan mal gibi Allah'ın müminden yerine getirmesini istediği ibadetler de birer emanettir.

  • 12
  • 14
Namazlarına önem verirler
Namazlarına önem verirler

"Namazlarını titizlikle eda ederler. İşte vâris olacaklar bunlardır; Firdevs cennetine vâris olacaklar ve orada onlar ebedî kalacaklardır." (Mü'minûn suresi, 9-11. ayetler)

(X) Mü'minûn suresi 9-11. ayetlerin tefsiri

💠 Müminin bir diğer özelliği namazı vakitlerine, kurallarına riayet ederek kılmasıdır.

💠 Müslümanların namazı huşu içerisinde kılması gibi usul ve adabına uygun olarak eda etmesi de oldukça önemlidir. Namazı aksatmadan vaktinde kılmak ibadetlerin en üstünüdür.

"Bir adam Hz. Peygamber'e (sav), 'Amellerin (ibadetlerin) en faziletlisi hangisidir?' diye sordu. Peygamber Efendimiz, 'Vaktinde kılınan namazdır.' buyurdu." (Buhârî, Tevhîd, 48)

💠 Peygamber Efendimiz kulluk şuuru en yüksek seviyede bir insandı. Allah'ı görüyormuşçasına ibadet edilmesi gerektiğini ümmetine tavsiye ediyordu. İman, ibadet, ahlâk davranışlarının bütünlüğüne devamlı işaret ederdi. Çünkü imanın anlam ve lezzetini, onu ibadet ve güzel davranışlarla desteklediğinde yakalayabilirdi.

(X) Namaz sureleri sırası

💠Müminler günlük hayatlarında iman ve ibadet ölçüleriyle yaşamalıydı. Hz. Peygamber öyle iman ve ibadet etti, öyle de yaşadı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN