Kur’an’ın veciz özeti: Fatiha suresi
Her şeyi bir ölçüye göre yaratan yüce Allah'ın Fatiha suresini Kur'an-ı Kerim'in en başına yerleştirmiş olması sebepsiz değildir. Fatiha suresi muhteva ettiği ayetlerde derin anlamlar barındırmaktadır. Burada biz kullara düşen ise söz konusu sure-i şerifenin muhteva ettiği hikmetler üzerinde tefekkür etmek; benliğimiz ve ruhumuz için birtakım dersler çıkarmaktır.
📌 Yüce Allah bütün kullarının her isteğine vakıf olup her daim gören ve işitendir. Ancak sırf kulu istedi diye her istediğini istediği vakit ona vermez. Allahu Teâla'nın kullarının isteklerine olan bu vakıfiyeti dua eden kulun bilmeden istediği yanlış ve zararlı şeyleri kabul etmeyip onun faydasına ve hayrına olacak şekilde ve zamanda duasına karşılık vermesidir. Çünkü Bakara suresi 216. ayette belirtildiği üzere "Sizin hayır sandığınızda şer, şer sandığınızda hayır olabilir. Siz bilmezsiniz Allah bilir, Allah'tan hayırlısını isteyin."
📌 Fatiha'sız namaz olmaz diyen Peygamberimiz (s.a.v.) İmam Buhari ve Müslim'in rivayet ettiği hadislerde namazın ve Fatiha'nın önemine vurgu yapmıştır. Namaz dinin direği Fatiha ise o direğin ruhudur. Namazsız din olmayacağına göre Fatihasız da İslami bir yaşam söz konusu olamaz. Fatiha suresi dünya hayatında insanın ihtiyacı olan sığınma ve hamdın tek muhatabı olan Allah'a yapılan duanın nasıl olması gerektiğini öğretir.
Fatiha Rabb'den kula açılan bir kapı ve kabul makamı olduğu gibi kuldan Rabb'e yükseliştir.
📌 İnsan yaşantısı boyunca farklı sebep ve olaylardan ötürü birçok imtihanla karşılaşır. Nefsi ve şeytan sebebiyle de türlü tuzaklara maruz kalır. Bu tuzaklara düşmemesi için insanın devamlı olarak dua vasıtasıyla Yaratan'a sığınmaya ihtiyacı vardır. Fatiha suresinde bulunan yedi ayetin günde en az kırk defa tekrarlanması insanın bu ihtiyacından ileri gelmektedir. Bir günde bulunan farklı zaman aralıklarında kulun Rabbinden istemesi onun kul olmasındaki sözü tekrarlayarak ve Allah ile arasındaki manevi bağı güçlendirerek zaafa düşmemesini sağlar.
📌 Fatiha suresi aynı zamanda Kur'an'ın saf bir özetidir. Yalnızca yedi ayetlik bu kısa sure içinde bulundurduğu tevhid, hidayet, şükür ve hamd, ahirete iman, cennet ve cehennemin varlığı, ibadet konusu ve geçmiş toplulukların ibret alınacak kıssalar ile Kur'an'ın ana konularını bünyesinde bulundurmakta ve oldukça veciz bir şekilde müminlerin kalplerindeki imanı pekiştirmektedir.
📌 Diğer bir deyişle Bakara suresi, Fatiha suresinin açıklamasıdır. Başta Al-i İmran suresi olmak üzere diğer bütün sureler de Bakara suresinin tefsiridir. Nitekim Fatiha'da Allah'tan hidayet istenir. Onu takip eden Bakara suresi, Kur'an-ı Kerim'in muttakileri hidayete erdirmek amacıyla gönderilmiş olduğunu bildiren ayetle başlar. Fatiha'nın Kur'an'ın bir özeti olduğu kabul edilirse, onun bütün Kur'an sureleriyle ilişkili bulunduğunu düşünmek mümkün olur.
Günlük olarak çokça tekrar ettiğimiz Fatiha suresinin anlam ve muhtevasını kavrayıp yaşayabilme temennisiyle…
FİKRİYAT
SÜMEYYE ALI JABER