Arama

Münafıkları nasıl tanırız?

En basit tarifiyle olduğundan farklı görünmek olan münafıklık, ıstılah olarak inanmadığı halde kendisini mümin gösteren kişiler için kullanılan bir sıfattır. Kur'an-ı Kerim'de münafıklar, iki özellikleri üzerinden zikredilir. Bunlar "inanmadıkları halde Allah'a ve âhiret gününe iman ettik" diyenler ve imanla küfür arasında gidip gelenlerdir. Peki, Münafıkları nasıl tanırız? İşte ayetlerle münafıkların özellikleri...

  • 8
  • 10
Korkaktırlar
Korkaktırlar

Kesinlikle sizden olduklarına dair Allah'a yemin de ederler, halbuki onlar sizden değildir, fakat onlar korkak bir topluluktur.

Tevbe Suresi 56. Ayet

Tevbe Suresi 56. Ayet Tefsiri

◾ Bu âyetlerde ve ilerideki birçok âyette, münafıkların Resûlullah'ın Tebük Seferi ile ilgili kararı karşısındaki tavırlarına, onlardan bu sefere katılmamak için mazeret ileri sürenlerin ve bazı art niyetlerle sefere katılanların gerçek yüzlerine geniş bir biçimde temas edilmekte, kendilerini mümin olarak gösteren bu iki yüzlü insanlarla birlikte yaşamak zorunda kalan müslümanlar onlara karşı dikkatli ve uyanık olmaya çağrılmaktadır. Bu sûredeki ve özellikle bu âyetlerdeki ifadelerden anlaşıldığına göre hicretin 9. yılına gelindiğinde, artık münafıkların Hz. Peygamber'i ve müslümanları hafife alan ve yaptıkları her türlü çıkışa ve saygısızlığa katlanılması gerektiğini düşünen bir grup olmaktan uzaklaşıp, kendilerini de Medine toplumunun sadece hak sahibi değil aynı zamanda vecîbeleri olan bir öğesi olarak görmeye başladıkları anlaşılmaktadır.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 9
  • 10
Yalancıdırlar
Yalancıdırlar

Bir de şunlar var ki, zararlı eylemler gerçekleştirmek, inkârcılıklarını pekiştirmek, müminlerin arasına ayrılık sokmak ve daha önce Allah ve resulüne savaş açmış kişi lehine fırsat kollamak üzere bir mescid yapmışlardır. "Amacımız sadece iyi bir şey yapmaktı" diye de yemin edecekler. Allah şahit, onlar kesinkes yalancıdırlar.

Tevbe Suresi 107. Ayet

Tevbe Suresi 107. Ayet Tefsiri

◾ Yesrib'deki (Medine) Hazrec kabilesinin ileri gelenlerinden Ebû Âmir isimli bir şahıs Hıristiyanlığı benimsemiş ve bu alanda bilgilerini ilerletip papaz olmuştu. Resûlullah'ın Medine'ye göç etmesi bu ve benzeri kimselerin menfaatlerine ters düşüyordu. Bu yüzden Ebû Âmir, Medine'ye geldiği günden itibaren Hz. Peygamber'e muhalefet etti ve onun düşmanları olan Mekkeli müşriklerle ittifak içine girdi. Bu muhalefeti sürdürebilmek için bazı adamlarıyla birlikte Mekke'ye gitti ve Bedir Savaşı'nda müslümanlara karşı savaştı. Bedir yenilgisine müşriklerden daha fazla üzüldü ve onların intikam duygularını harekete geçirdi.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 10
  • 10
Cehennemin en alt tabakasına atılacaklar
Cehennemin en alt tabakasına atılacaklar

Şüphe yok ki münafıklar cehennemin en alt katındadırlar; artık onlara asla bir yardımcı bulamazsın.

Nisâ Suresi 145. Ayet

Nisâ Suresi 145. Ayet Tefsiri

◾ Şüphe yok ki münafıklar cehennemin en alt katındadırlar; artık onlara asla bir yardımcı bulamazsın.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN