Peygamber Efendimize verilen söz: Akabe biatları
İslam ile şereflenen Medineli kafile, Peygamber Efendimize huzurlu toplumun temelini atacak bir söz verdi. Bu Medineli ilk Müslümanlar, Hz. Peygambere "Ya Resulallah, bunları söylediğiniz tarzda yaparsak, bize ne var?" diye sorduğunda Efendimiz "Cennet var." buyurdu. Peki, Akabe biatı nedir, kimler arasında yapılmıştır? Akabe biatları ve Medine'de İslam'ın yayılması nasıl gerçekleşti?
🔹 Peygamber Efendimiz, önce onlara Kur'an-ı Kerim'den bazı ayetler okudu. Onları Allah'a dâvet, İslam'a teşvik ettikten sonra, kendisi ve Rabbi için arzu ettiği hususları şöyle sıraladı:
"Yüce Allah için size söyleyeceğim şartım şudur: Ona hiçbir şeyi eş ve ortak koşmadan ibadet etmenizdir. Namazı kılmanız, zekâtı vermenizdir.
Kendim için isteyeceğim ise şudur: Allah'ın peygamberi olduğuma şehadet etmenizdir. Kendinizi, çocuklarınızı ve kadınlarınızı koruduğunuz şeylerden beni de korumanızdır."
(İbni Hişâm, Sîre: 2/84; İbni Sa'd, Tabakât: 1/222; Taberî, Tarih: 2/238; İbni Seyyid, Uyunu'l-Eser: 1/163; Halebi, İnsanü'l-Uyûn: 2/174-175)
🔹 Bu sırada orada bulunan Medinelilerden Abdullah bin Revâha "Ya Resûlallah. Bunları söylediğiniz tarzda yaparsak, bize ne var?" diye sordu. Peygamber Efendimiz de "Cennet var." diye cevap verdi.
Bunun üzerine, "O halde bu kazançlı ve kârlı bir alışveriştir." diyerek sözleriyle de teyit ettiler.
(Taberî, Tarih: 2/239; Halebi, İnsanü'l-Uyûn: 2/175)
🔹 Peygamber Efendimiz, kendisine nasıl biat edilmesi yönündeki sorularını şöyle cevapladı:
"Allah'tan başka ilâh bulunmadığına ve benim de Allah'ın Resulü olduğuma şehadet getirerek, namazı kılacağınıza, zekâtı vereceğinize; neşeli neşesiz zamanlarınızda sözlerime itaat edeceğinize; emirlerime tamamıyla boyun eğeceğinize; darlıkta da varlıkta da muhtaçlara yardımda bulunacağınıza; hiçbir kınayıcının kınamasından korkmaksızın Allah yolunda, Allah için hak ve gerçeği söyleyeceğinize; iyiliği emredip, kötülükten alıkoyacağınıza bîat etmeli, bana kesin söz vermelisiniz!"
Şahsıma gelince; bana her yönden yardım edeceğinize; yanınıza vardığımda, kendinizi, kadınlarınızı ve çocuklarınızı esirgeyip koruduğunuz şeylerden beni de esirgeyip koruyacağınıza kat'i söz vermelisiniz!"
İbni Hişâm, Sîre: 2/97; Halebi, İnsanü'l-Uyûn: 2/175
Peygamberimizin İslam'a davet mektupları
🔹 Bundan sonra Peygamber Efendimiz onlara, "Aranızdan, her hususta kavimlerinin benim yanımda temsilcisi olacak on iki kişi seçiniz. Musâ da İsrâiloğullarından on iki temsilci almıştı." buyurdu.
İbni Hişâm, Sîre: 2/85; İbni Sa'd, Tabakât: 1/222; Taberî, Tarih: 2/239; İbni Seyyid, Uyunu'l-Eser: 1/164; Halebi, İnsanü'l-Uyûn: 2/176-177
🔹 Medineli Müslümanlar, Hazreç Kabilesinden dokuz, Evslilerden üç temsilci seçtiler.
🔹 Hazreçlilerden seçilen kişiler şunlardı:
Ebû Umâme Es'ad bin Zürâre, Sa'd bin Rebi', Rafi' bin Mâlik, Abdullah bin Revâha, Abdullah bin Amr, Berâ' bin Mâ'rur, Sa'd bin Ubâde, Ubâde bin Sâmit, Münzir bin Amr
🔹 Evslileri ise şu zâtlar temsil edecekti:
🔹 Useyd bin Hudayr, Sa'd bin Hayseme, Ebü'l-Haysem Mâlik bin Tayyihan
🔹 Peygamber Efendimiz seçilen temsilcilere şöyle dedi: "Havarîler, Meryemoğlu İsâ'ya karşı kavimlerinin kefili oldukları gibi, siz de sizden olanların kefilisiniz. Ben de Mekkeli muhacirlerin kefiliyim." Onlar da, "Evet!.." deyip tasdik ettiler.
🔹 Bu anlaşmadan sonra Hz. Peygamber (SAV) ashabına Medine'ye hicret etmeleri için izin verdi. Aynı yıl içinde kendisi de Hz. Ebû Bekir'le hicret etti. Böylece İslâm tarihinde yeni bir dönem, Medine dönemi başlamış oldu.