Peygamberimizin iltifatına mazhar olan 3 sahabi
Sahabeler, Peygamber Efendimizin (sav) terbiyesi altında yetişmiş, onun meclisinde bulunmuş, sohbetinin tadına varabilmiş kişilerdi. Allah Resulü'ne (sav) hizmet etmede adeta yarışırlardı. Bunlardan bazıları vardı ki Resulullah (sav) onlarla övünür, kendilerine hayır duaları ederdi. Sizler için Peygamber Efendimizin (sav) iltifatına mazhar olan 3 sahabe; Hassan bin Sabit, Enes bin Malik, Üsame bin Zeyd ve onlar için yaptığı duaları derledik.
📌 Hz. Peygamber'den binden fazla hadis rivayet eden sahabelere, çok hadis rivayet eden anlamında "el-müksirûn" denilir. Hz. Enes de bunlardan biriydi. Kendisinden 2286 hadis-i şerif rivayet etti. Uzun süre Efendimizin hizmetinde bulunması, çok zeki ve kuvvetli bir hafızaya sahip olması onun en çok hadis rivayet eden sahabeler arasında yer almasını, Peygamberimizin sünnetlerini Müslümanlara aktararak büyük hizmet etmesini sağladı. Onun hadisleri daha çok Allah Resulü'nün hal ve hareketleri ile ilgiliydi.
➡️ En çok hadis rivayet edenler sırasıyla şunlardı: Ebû Hüreyre, Abdullah bin Ömer, Enes bin Malik, Hz. Aişe, Abdullah bin Abbas, Câbir bin Abdullah, Ebû Saîd el-Hudrî.
📌 Hz. Enes, Efendimizin özel olarak dua ettiği sahabelerden biriydi: Enes bin Malik şöyle anlatır: "Peygamber, (annem) Ümmü Süleym'in yanına geldi. Annem kendisine hurma ve yağ getirdi. Peygamber, 'Yağınızı tulumuna, hurmanızı da kırbasına koyunuz. Ben oruçluyum' dedi ve evin bir kenarında namaza durdu. (İki rekât) Nafile namaz kıldı, Ümmü Süleym'e ve evinin halkına dua etti. Ümmü Süleym, 'Ya Resulallah, bir hassacığım (hizmetinize özgü bir çocuğum) var, (ona da dua ediniz)' dedi.
➡️ Peygamber, 'Nedir o?' diye sordu. Annem, 'Hizmetçin Enes'tir' dedi. Allah'ın elçisi, dünyaya ve ahirete ilişkin ne kadar iyilik varsa hepsini benim için diledi: 'Allah'ım ona mal ve çocuk ver, her şeyini ona mübarek (bereketli, kutlu) eyle' dedi. Şimdi ben ensarın en zenginlerindenim. Kızım Umeyne'nin bana söylediğine göre de (hicretin 75. senesinde) Haccac'ın Basra'ya gelmesine kadar benim sulbümden yüz yirmi küsur kişi gömülmüştür."
📌 Allah Resulü'nün terbiyesinden geçen Hz. Enes, O'ndan öğrendiklerini insanlara aktarmaya çalışırdı. Efendimizin eğitim ve öğretim tarzına, insanlara, çocuklara karşı hoşgörüsüne ve diğer ahlak davranışlarına dair birçok bilgi onun vasıtasıyla rivayet edildi.
➡️ Enes bin Malik hadis rivayet ederken oldukça titiz davranırdı. Hata yapmaktan korktuğu için hadisi rivayet ettikten sonra "Veya Resûlullah böyle bir şey dedi" (ev kemâ kale Resûlullah) ilâvesinde bulunurdu. O, aynı zamanda bildiği hadisleri yazardı. Fakat bildiği bütün hadisleri rivayet etmezdi. Çünkü fazla rivayet edenin yanılacağını söylerdi. Hadisleri Medine ve sonra yerleştiği Basra halkına öğretti. Bir hadise itiraz edileceği zaman Müslümanlar "Gelin işin doğrusunu Enes'ten öğrenelim" diyerek ona danışırdı.
📌Efendimiz vefat ettiği zaman, O'nu her gece rüyasında gördüğünü ve "Yâ Resûlullah! Küçük hizmetkârın geldi" demeyi çok arzu ettiğini söylerdi.
➡️ Enes bin Malik, yanında bir çubuk ve Efendimize ait bir saç teli taşır, bunları yanında ayırmazdı. Vefat edince de bunların kabrine konulmasını vasiyet etti. Hz. Enes'in bu isteği üzerine çubuk kefeniyle böğrü arasına, saç teli de dilinin altına yerleştirildi.
📌 Medine'de dünyaya gelen Hassan bin Sabit, bir rivayete göre Peygamber Efendimizden yedi veya sekiz yıl önce doğdu. Resûl-i Ekrem'i, ashabını ve İslam dinini müşriklerin hicivlerine karşı şiirleriyle savunduğu için "şâirü'n-nebî", "ebü'l-hüsâm" (keskin kılıç sahibi) ve "ebü'l-mudarrib" (iyi savaşçı) unvanlarıyla tanındı.
➡️ Medine'nin yerleşik kabilelerinden Hazrec'in Neccâroğulları kolundan olan Hassan bin Sabit, Abdülmuttalib'in annesinin Neccâroğulları'ndan olması sebebiyle Peygamber Efendimiz ile soy yakınlığı vardı. Babası da kendisi gibi kabilesinin şairlerindendi. Dönemindeki diğer şairler gibi Hassan bin Sabit de geçimini söylediği şiirlerle sağlıyordu. Melikler için şiirler yazan Sabit, bol bahşiş aldığı gibi buradaki saraylarda da itibarı arttı.