Peygamberimizin Kadir gecesi duası: Kadir gecesi okunacak sureler, dualar, salavatlar nelerdir?
Peygamberimizin Kadir gecesi duası, Allah Resulü'nün Hz. Ayşe'ye okumasını buyurduğu bir duadır. Hz. Ayşe Kadir gecesini en iyi şekilde ihya etmek için nasıl dua etmesi gerektiğini sormuş ve Peygamber Efendimiz "Allah'ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet" duasını ona öğretmiştir. Kadir gecesi, Ramazan'ın son on gününde aranması gereken, semanın kapılarının açıldığı, dua, tövbe ve istiğfar ile geçirilmesi buyrulan, "bin aydan hayırlı" olduğu vurgulanan mübarek bir gecedir. Peki, Kadir gecesi okunacak sureler, dualar, salavatlar nelerdir? Tövbe istiğfar duası ve seyyidül istiğfar duası…
🔸 Rasûl-i Ekrem Efendimiz (sav); "Her kim, bu Seyyidü'l-istiğfârın sevabına ve faziletine bütün kalbiyle inanarak gündüz okur da o gün akşam olmadan ölürse cennetlik olur. Yine her kim, sevabına ve faziletine gönülden inanarak gece okur da sabah olmadan ölürse cennetlik olur." buyurmuştur.
Buhârî, Deavât, 2, 16; Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101
🔸 Kadir gecesi, kandiller gibi Müslümanlar için mübarek sayılan gecelerde, makbul dua ve zikirler daha çok okunmalıdır.
🔸 Peygamber Efendimizin (sav) okuduğu ve okunmasını tavsiye ettiği dualar şunlardır:
Allâhümme Rabbenâ âtinâ fid-dünyâ hasenetevve fil-âhırati haseneh. Ve kınâ azâben-nâr.
Anlamı: Ey Allah'ım! Ey Rabbimiz! Bize dünyada iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver ve bizi ateş azabından koru.
Buhârî, De'avât, 55
Allâhümme innî es'elükel-hüdâ vet-tükâ vel- 'afâfe vel-ğınâ.
Anlamı: Allah'ım! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum.
Müslim, Dua, 72; İbn Hıbbân, Ed'ıye, No: 900
Allâhümmeğfirlî verhamnî vehdinî ve 'âfinî verzüknî.
Anlamı: Allah'ım! Beni bağışla, bana hidayet nasip eyle, bana rızık ver, beni âfiyette daim eyle ve bana merhamet et.
Müslim, Zikir ve Dua, 35
🔸 İnsanlar zayıf yaratılmıştır. Kimi zaman vesveselere aldanarak bağışlanmayacağı zannıyla hareket etmekte ve tövbe, istiğfar, dua gibi kişiyi Allah'a yaklaştıracak ibadetlerden uzak durmaktalardır.
🔸 Oysa Allah, Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:
"De ki: Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir."
📌 Zümer suresi 53. ayetin tefsiri için tıklayın.
🔸 Peygamber Efendimizin (sav) en sadık dostu ve yakınlarından olan Hz. Ebubekir şunu aktarmıştır:
"Yâ Resûlullah, namazın âhirinde okumak üzere bana bir duâ ta'lîm buyur." dedim.
Resûlullah (sav) şöyle buyurdu:
"Yâ Rabb, muhakkak ki ben kendime çok zulmettim; yani çok günâh işledim. Günahları ise ancak sen afv ü mağfiret edersin. Hakkıyle gafûr ve rahîm ancak sensin. Beni kendi indinden bir fazl u keremle afv ü mağfiret eyle ve bana lutf u ihsanınla merhâmet eyle. Yani benim istihkakım olmayarak mahza fazl u kereminle cehennemden halâs edip cennet ve cemâline kavuştur."
Buhârî, Ezân, 149, Deavât, 16
🔸 Allah Teâlâ, Resul-i Ekrem Efendimize (sav) salavat getirmeyi emretmiştir. Hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği bildirilmiştir.
🔸 Kadir gecesi gibi mübarek geceleri idrak ederken Peygamber Efendimize (sav) bol bol salavat getirilmelidir.
Ayet-i kerimede salavat ile ilgili olarak şöyle buyrulur:
"Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber'e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O'na salavât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!"
🔸 Salât ve selam kelimelerinden oluşan "salât-u selam" terkibi, Peygamberimiz (sav) için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualardır.
🔸 Peygamber Efendimize (sav) en kısa şekilde, "Allahümme salli alâ Muhammed" veya "Sallallahü aleyhi ve sellem" ya da "Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim" diye salât-u selam getirilir.
🔸 "Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed"
🔸 "Essalâtü vesselâmü aleyke yâ Rasulallah"