Ramazanda yapılan ibadetler ile ilgili ayet ve hadisler
Müslümanlar için on bir ayın sultanı olan Ramazan ayı, ibadet mevsimidir. Bu ayda cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur ve günahlar bağışlanır. Müslümanlar, bu ayın her dakikasını sevabını çoğaltıp günahını azaltmak için sarf ederler. Peygamber Efendimiz bu konuda "Ramazan gecelerini, sevabına inanarak ve mükâfatını Allah'tan umarak, ibadet ile geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuştur. Ramazanda yapılan ibadetler ile ilgili ayet ve hadisleri derledik.
Hz. Âişe'den (ra) rivayet edildiğine göre o:
"Yâ Resûlallah, hangi gecenin Kadir gecesi olduğunu bilirsem (o gece) ne diyeyim" diye sormuş, o da şöyle buyurmuştur: "Allâhümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fü annî (Allah'ım, şüphesiz sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet)." diye dua et.
Tirmizî, Deavât, 84
İbn Ömer'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle demiştir:
İslâm beş esas üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın kulu ve Resûlü olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekât vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.
Müslim, Îmân, 21; Buhârî, Îmân, 2
Ebû Eyyûb'den (ra) rivayet edildiğine göre bir adam Hz. Peygamber'e "Bana öyle bir amel söyle ki beni cennete götürsün" dedi. Resûlullah "Allah'a kulluk eder ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmazsın; namazı kılar, zekâtı verirsin ve akrabanı da görüp gözetirsin" buyurdu.
Buhârî, Zekât, 1; Müslim, Îmân, 12-14
Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle demiştir:
Aziz ve Celil olan Allah buyurdu ki: Oruç hariç, Âdemoğlunun her ameli kendisinindir. Oruç ise benim içindir ve onun mükâfatını ben vereceğim. Oruç, ateşe karşı bir kalkandır. Sizden biri, oruçlu olduğu günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Şayet birisi ona küfreder veya ona sataşırsa "Ben oruçluyum" desin. Bu canı bu tende tutan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu Allah nezdinde, misk kokusundan daha hoştur.* Oruçlu için iki sevinç anı vardır. Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Allah'a kavuştuğu andır.
Buhârî, Savm, 9; Müslim, Sıyâm, 163
*:Yüce Allah, yalnızca kendi rızasını gözeterek yeme içmeden uzak duran kulun bu davranışından duyduğu memnuniyetle ona misk kokulu mükâfatlar lütfedecektir.