Regaip kandilinin anlamı - Regaib ne demek?
Regaip kandili her yıl Recep ayının ilk cuma günü üç ayların gelişini müjdeler. Müslümanlar, kandil gecelerinde nafile ibadetler yapıp, bol bol dua ve tövbe ile Allah'a (CC) yakınlaşmayı umut eder. Bu yıl Regaip kandili, 11 Ocak Perşembe günü idrak edilecek. Peki, Regaip kandilinin anlamı nedir? Regaip ne demektir? Regaip kandili nedir, neden kutlanır? Sizin için araştırdık.
◼ Daha çok tasavvufî eserlerde söz edilen, Hz. Peygamber'in (SAV) Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, Receb ayının ilk perşembe günü oruç tutarak gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin olduğuna dair rivayetlerin gerçeği yansıtmadığı hadis alimleri tarafından açıklanmıştır.
Haram aylar nedir?
İslam'da savaşmanın yasaklandığı dört mübarek aya "haram aylar" denir. Peygamber Efendimiz (SAV) haram ayları Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb olarak bildirmiştir.
◼ Ramazan ayına manevi bir hazırlık yolculuğu olan Recep ayında, Müslümanlar nafile ibadetlerini ellerinden geldiğince arttırır.
◼ Regaib gecesinin önemi hakkında Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurur:
"Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. "Receb'in ilk (cuma) gecesi, Şaban'ın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir."
(Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342)
Regaib kandiline özel ibadet var mıdır?
◼ Regaib kandiline özel bir ibadet bulunmaz. Böyle kandil günlerinde bol bol tövbe istiğfar etmek, eğer varsa kaza namazlarını kılmak, nafile oruç tutmak, Kur'an-ı Kerim okumak ve dua etmek yapılabilecek en güzel ibadetlerdendir.
◼ Regaip kandili, "rahmet ve mağfiret gecesi" olarak nitelendirilir. Bu geceyi ibadet ve salih amelle geçirenlerin affedileceği umut edilir.
Regaib kandilinde oruç tutulur mu?
◼ İstediğiniz zaman nâfile oruç tutabilirsiniz. Fakat "Regaib kandili orucu" adında bir oruç bulunmaz.
◼ Kandil geceleri gibi mübarek görülen günlerde gücünüzün yettiğince nafile oruç tutabilir ve diğer ibadetlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
◼ Recep ve Şaban aylarının aralıksız oruç tutarak geçirildiği ve Ramazan'a ayına bağlanarak "üç aylar orucu" adı verilen bir ibadetin de İslami bir dayanağı yoktur. Peygamber Efendimiz (SAV) Ramazan ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmemiştir.