Sabırla ilgili 10 öğüt
Musibetlere karşı sabretmek Müslümanların ahlaki özelliklerindendir. Sahabeler başlarına bir musibet geldiğinde, bir sıkıntı ile karşılaştıklarında sabreder ve Allah'tan yardım dilerlerdi. Yüce Allah Kur'an'da sabredenleri müjdeleyerek, sabırlarından dolayı ecirlerinin hesapsız olarak verileceğini bildirir. Sizler için başta sahabeler olmak üzere ümmetin alimlerinden sabırla ilgili öğütleri derledik.
📌 Sabır bolluk ve darlığın arasını ayırmayıp, her iki halde de hatır ve gönlün hoş olmasıdır.
ÖMER BİN ABDULAZİZ
📌 Sabır, kulun başına gelen musibetin Allah'tan olduğunu itiraf etmesi ve onun sevabını yalnız Allah'tan ummasıdır.
SAİD BİN CUBEYR
📑 Said bin Cubeyr Tabiin'in büyük alimlerinden biriydi. Mekke'de doğdu, Kureyş kabilesine mensuptu. İslami ilimlerde ilk derslerini Peygamberimizin (sav) amcasının oğlu Abdullah b. Abbas'tan aldı.
📌 Sızlanmak, gözünden yaş dökmesi, kalbin mahzun olması değildir. Fakat asıl sızlanmak, kötü söz söylemek ve fena zanda bulunmaktır.
UBEYD BİN UMEYR
📝 Ebû 'Âsım" ve "İbn Katâde" künyeleriyle bilinmekteydi. Ubeyd bin Umeyr Hz. Peygamber (Sav) zamanında dünyaya geldi ancak Tâbii'nin büyüklerinden sayılmaktadır. İbn Sa'd onu "Bir çok hadîs rivâyet etmiş sika bir râvidir" şeklinde tarif etti. İbn Kuteybe ve Suyûtî onu Mekke ehlinin kadısı sıfatıyla kaydettiler.
📌 Biz yaşamamızın en hayırlısını sabırla bulduk. Sabırla en üstün yaşama eriştik. Eğer sabrın bir adam olduğu farzedilirse, en iyi adam sabır olurdu.
HZ. ÖMER