Sadaka ile ilgili hadisler: Sadaka nasıl verilir?
Sadaka, Allah'ın rızasını ve hoşnutluğunu kazanmak amacıyla ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımları ifade eder. Kur'an-ı Kerim, kişinin elde ettiği malın kendi başarısına ait olmadığını, bunların gerçek sahibinin Allah olduğunu vurgulamış ve "imtihan" amacıyla bir lütuf, bir emanet olarak kişiye verildiğini hatırlatmıştır. Pek çok ayet ve hadis, müminlerin malında fakir ve ihtiyaç sahipleri için pay olduğundan bahsetmiştir. Zengin ya da fakir herkesin sadaka vermek ile yükümlüğü olduğunu bildiren Peygamberimizin sadaka ile ilgili hadislerini derledik.
🔸 Ebû Zer Cündüb bin Cünâde (ra) anlatıyor:
"Yâ Resûlallah, hangi amel daha üstündür" dedim. "Allah'a inanmak, Allah yolunda cihad etmek" dedi. "Hangi köleyi azat etmenin sevabı daha çoktur" dedim, "Sahipleri için en kıymetli ve en pahalı olanını" dedi. "Bunları yapamazsam" dedim. "İşini bilene yardım eder, bilmeyenin de işini görüverirsin" dedi. "Ya bu işlerden bazısını yapamazsam" dedim. "İnsanlara kötülük etmekten sakınırsın, bu da senin kendine sadakandır" buyurdu.
Müslim, Îmân, 136; Buhârî, Itk, 2
🔸 Ebû Zer (ra) anlatıyor:
Bazı kimseler Peygamber'e (sav) "Yâ Resûlallah, zenginler de bizim gibi namaz kılıyor, bizim gibi oruç tutuyorlar, (fakat onlar ayrıca) mallarının fazlasından sadaka veriyorlar, bizden daha çok sevap kazanıyorlar" dediler.
Resûlullah (sav) "Allah size sadaka verme imkânı bahşetmedi mi? Her tesbih bir sadaka, her tekbir bir sadaka, her hamd bir sadaka, her tehlil bir sadakadır. Marufu (iyiliği) emir bir sadakadır. Münkerden (kötülükten) nehiy bir sadakadır. Hatta eşlerinizle beraber olmanız bile bir sadakadır" buyurdu.
Bunun üzerine "Yâ Resûlallah, şehvetimizi tatminden dolayı da mı sevap var" dediler.
Resulullah (sav) "Birisi bunu haram yoldan tatmin etseydi günah olmayacak mıydı? Helâl yoldan tatmin ettiğinde de (şüphesiz) sevap vardır" buyurdu.
Müslim, Zekât, 53
🔸 Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur:
Sadaka, malı eksiltmez. Allah, affeden bir kulunun ancak şerefini artırır. Allah için alçak gönüllü davrananı, Allah Teâlâ yüceltir.
Müslim, Birr, 69
🔸 Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur:
İnsanın her eklemi için her gün (vermesi gereken) bir sadaka borcu vardır. İki kimse arasında adaletle hükmetmen sadakadır. Bineğine binmesi için bir kimseye yardım etmen yahut yükünü yüklemen sadakadır. Güzel/iyi söz, sadakadır. Namaza giderken atılan her adım, sadakadır. İnsanlara sıkıntı veren şeyleri yoldan kaldırman da sadakadır.
Müslim, Zekât, 56; Buhârî, Cihâd, 128