Üç aylar orucu kaç gün tutulur 2021? Üç aylar orucu nasıl tutulur?
Müslümanların büyük bir heyecanla beklediği üç aylar 13 Şubat 2021 Cumartesi günü itibariyle başlıyor. Hicri takvime göre Recep ayı ile başlayan üç aylar, Şaban ayının ardından mübarek Ramazan ayını tamamlamamız ile son bulacak. İslam alemi için önemi büyük olan üç aylarda, Regaip, Miraç ve Berat kandilleri de idrak edilecek. Peki, üç aylar başlangıcı ne zaman? Üç aylar orucu ne zaman başlıyor? Üç aylar orucu kaç gün tutulur? Üç aylar orucu nasıl tutulur? Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Üç aylar orucu kaç gün tutulur 2021?
İslam dininin şartlarından biri oruçtur. Oruç, Müslüman, akıl sahibi ve ergenlik çağına ulaşan her bireye farz kılınmıştır. Bir kişinin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması, Müslüman ve âkil-bâliğ olması şartlarına bağlanmıştır.
💠
Farz olmadığı halde ergenlik çağına ulaşmamış çocukları ibadetlere alıştırmak amacıyla namaz ve oruç tutmaya teşvik etmek gerekir. Peygamber Efendimiz, 7 ila 10 yaş arasındaki bir çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir. Bu durum, oruç için de göz önünde bulundurulabilir.
Peygamber Efendimiz, "Allah'ım! Bize Receb ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır" diye dua etmiş; üç aylar, İslam'da mübarek sayılan aylar olarak kabul edilmiştir. Ramazan ayında oruç tutmak farzdır.
Resul-i Ekrem Efendimiz, Recep ve Şaban aylarında diğer aylara nazaran daha fazla nafile oruç tutmuş; ancak Ramazan haricinde hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmemiştir.
📌 Recep ve Şaban aylarının aralıksız oruçlu geçirilmesinin İslami bir dayanağı yoktur fakat kişi sağlığını da göz önünde bulundurarak bu aylarda istediği kadar nafile oruç tutabilir.
📌 Peygamber Efendimizin diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu Recep ve Şaban aylarını, "Ramazan'ı karşılamak" olarak değerlendirmek doğru görülmemektedir.
💠
Ramazan'ı karşılama niyeti olmaksızın nafile ibadet amacıyla oruç tutmakta bir sakınca yoktur.
Ramazan ayı girmediği halde, gelmiş olabileceği düşüncesiyle Ramazan ayından bir veya iki gün önce oruç tutmak mekruhtur. Dini açıdan o güne "şek günü" denir. Resul-i Ekrem Efendimiz bu konuda şöyle buyurmuştur:
"Ramazan'ı bir veya iki gün önce oruçla karşılamayın. Eğer bir kimse âdeti olduğu için bu günleri oruçla geçiriyorsa tutsun."