Üç aylarda yapılması gereken ibadetler nelerdir? Üç aylarda çekilecek tesbihler...
Recep, Şaban ve Ramazan ayını ihtiva eden mübarek üç aylar 13 Şubat 2021 Cumartesi günü başlıyor. Tövbe kapılarının açıldığı bu mübarek günler, Müslümanlar için önemli bir fırsattır. Üç ayları ibadet, dua ve zikirle geçirmek çok önemlidir. Peki, üç aylarda yapılması gerekenler nelerdir? Üç aylarda çekilecek tesbihler, zikirler ve dualar nelerdir? Üç aylar tesbihi nasıl çekilir? Üç aylar namazı var mı?
Namaz
📌Üç ayların ilki olan Recep ayının ilk Cuma gecesi, yani perşembeyi cumaya bağlayan gece, Regaip Gecesi'dir. Bu gecede akşam ile yatsı arasında 12 rek'at hacet namazı kılınır. Namaz nasıl kılınır?
➡Her rek'atta Fâtiha'dan sonra üç kere "Kadir" suresi ve on iki kere "İhlâs" sûresi okunacaktır. Veya bir kere "Kadir" sûresi ve üç kere "İhlâs" sûresi okunur.
📌Bu namazdan sonra 7 veya 70 defa Salatı-ı Ümmiye okunur:
➡"Allâhümme salli 'alâ seyyidinâ Muhammedini'n Nebiyy'il-ümmiyyi ve 'alâ alihî ve sahbihî ve sellim."
Anlamı: Allâh'ım, ümmî peygamberin Peygamber (s.a.v.) Efendimiz Hazretleri'ne, âli ve ashâbına salât-ü selam eyle!
Namaz bittikten sonra secdeye varıp, secdede 70 defa:
➡"Sübbuhun, kuddusün, Rabbüna ve Rabbü'l melâiketihî ve'r-rûh."
Anlamı: Münezzehsin, Mukaddessin, meleklerin ve Ruh'un Rabbisin...
Secdeden kalkıp oturarak şu dua okunur:
➡ "Rabbiğfir verham ve tecavez amma ta'lemü inneke entel eazzül ekram"
Anlamı: Rabbim! Beni bağışla, bana acı, Zat'ı Eceli i Alâ 'nca bilinen günahlarımı affet. Çünkü aziz olan ve karşılıksız veren ancak Sensin.
📌Kelime anlamı olarak; yükseğe çıkma manasına gelen "uruc" sözcüğünden türemiştir. Mirac, kelime manası itibariyle "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" manalarına gelmektedir.
🔎Mirac hadisesi nedir?
Mekke'de müşriklerin Müslümanlara uyguladıkları zulüm ve şiddet tahammül sınırlarını aşmıştı. Müslümanlar üç yıl boyunca her türlü insani ve ticari ilişkiyi ortadan kaldıran büyük bir boykota maruz bırakılmışlardı. Boykotun sona erdiği günlerde Resûlullah Efendimiz (s.a.s.), önce kendisini daima destekleyen amcası Ebû Tâlib'i, sonra da çok sevdiği hanımı Hz. Hatice'yi kaybetmişti. Hüznün gönülleri kuşattığı, ümitlerin tükenme noktasına geldiği bugünlerde Yüce Allah, habibi Muhammed Mustafa'yı huzuruna kabul ederek İsrâ ve Mirâç ile şereflendirdi.
Yapılması gereken ibadetler
✅Kur"ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur"ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah"a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
✅Peygamber Efendimiz (sav)"e salât ü selâmlar getirilmeli; O"nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
✅Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
✅Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
✅Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
✅Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
✅Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
✅Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
✅O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
✅Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı. *Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
Namaz
📌Recep ayının 27'nci gecesi yani 16'sını 27'sine bağlayan gece Mi'rac Gecesi'dir. Bu gecede yatsıdan sonra 12 rekat hacet namazı kılınır. Her rek'atda Fâtihâ-i şerîfeden sonra başka bir sûre okuyarak iki rek'atta bir selâm vermelidir.
Tesbih, zikir ve dualar
12 rekatlık hacet namazından sonra şu dualar okunur:
➡"Subhânallâhi velhamdulillâhi velâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber Velâ havlevelâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm"
Anlamı: Allah bütün noksan sıfatlardan münezzehtir, bütün hamdler ona mahsustur. Allah'tan başka ilah yoktur, Allah en büyüktür. Azamet sahibi Yüce Allah'tan başkasında güç kuvvet ve kudret yoktur.
➡"Estağfirullahe'l- azim ve etübü ileyh."
Anlamı: Azim olan Allah'ı tesbih ve O'na hamd ederim.
Salavat-ı Şerif okunur:
➡"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed"
Anlamı: Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt.
📌Şaban ayı Ramazan'ın müjdecisi olmakla birlikte için hayırlı bir gece olan Berat Gecesini barındırmaktadır. Kendimiz, ailemiz ve ümmeti Muhammed için bol bol dua etmeli. "Allâhümme bârik lenâ fî Şaban ve belliğnâ Ramazan" duâsını her gün en az bir defa okumalıdır.
Oruç
📌Hz. Aişe Validemizin bizlere aktardığına göre Efendimiz pek az bir kısmı hariç, Şaban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, şâban ayında niçin fazla oruç tuttuğu konusunda: "Şâban, amellerin Allah'a arz edildiği aydır. Ben, oruçlu iken amelimin Allah'a arzedilmesini istiyorum." buyurmuştur.
"Şâban, ecellerin yazıldığı bir aydır. Ben, oruçlu iken ecelimin tayin edilmiş olmasını istiyorum."
"Şâban, insanların büyük kısmının ramazan ile recep ayları arasında ihmal ettikleri bir aydır. Ben onu ihyâ etmek istiyorum." gibi açıklamalarda da bulunmuştur.
➡Şaban ayının fazileti hakkında Hz. Enes (radıyallahu anh) şöyle anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Ramazandan sonra hangi oruç efdaldir?" diye sorulmuştu, şu cevabı verdi: "Ramazanı ta'zim için Şaban." Tekrar soruldu: "Hangi sadaka efdaldir?" "Ramazanda verilen!" cevabını verdi.
Namaz
📌Bu ayda nafile bir ibadet olarak 100 rekatlık Berat gecesi namazı kılınabilir.
📌Şaban ayında Efendimiz Hazretlerine çokça salavatı şerife getirilir.
Şaban ayında çekilmesi gereken zikirler şunlardır:
➡"Lâ ilâhe illallâhü velâ na'büdü illâ iyyâhü muhlisîne lehüddîne velev kerihe'l-kâfirûn"
Anlamı: Allah'tan başka hiçbir İlah yoktur. Biz ancak O'na ibadet ederiz. Kafirler istemese de, biz taatımızı sırf O'na tahsis ederiz.
Şaban ayının ilk on gününde bir defa:
➡Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur'ân.
Ardından 100 defa: Subhânallâhi'l-Latîf Celle şanüh.
Şaban ayının ikinci on gününde bir defa:
➡Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur'ân.
Ardından 100 defa: Subhânallâhi'r-Razzâk Celle şanüh.
Şaban ayının üçüncü on gününde bir defa:
➡Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur'ân.
Ardından 100 defa: Subhânallâhi'l-Azîz Celle şanüh.