Vesvese nedir? İbadetlerde vesveseden korunmanın yolları...
Vesvese, kişinin iradesi dışında, bireyi tedirgin eden ve şuurla kovulamayan düşüncelerdir. Bireyleri gereksiz evham, kaygı ve üzüntüye hatta karamsarlığa sürükleyen vesveseye kapılmak, İslam dini açısından sakıncalı görülen bir durumdur. Hem Kur'an-ı Kerim'de hem hadis-i şeriflerde vesvesenin kaynağı Müslümanlara bildirilmiş; vesvese ile başa çıkabilmek için Allah'a tevekkül etmek ve O'na sığınmak, İslam'ın buyruklarına uymak ve bunu aşmamak öğütlenmiştir. Peki, vesvese nedir? Kur'an-ı Kerim'de vesvese nasıl geçer? İbadetlerde vesveseden korunmanın yolları nelerdir?
Özellikle ibadet ederken, namaz kılarken şeytanın insanın aklına birçok şey getirdiğine ve bu yolla insanı şaşırttığına değinen Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:
"Namaza nidâ edildiğinde (ezan veya ikamet okunduğunda) şeytan geri döner, ezanı duyamayıncaya kadar yellenerek kaçar, uzaklaşır. İkamet bitince döner, kişi ile nefsi arasına vesvese atarak şöyle der: "Şunu hatırla, şunu hatırla, bunu hatırla ... ta kaç rekat kıldığını hatırlayamayıncaya kadar devam eder." Kişi de kaç rekât kıldığını hatırlayamayacak kadar şaşırır."
(x)Buhârî, Ezan, 4; Müslim, Salat, 16,18, 19; Ebû Dâvud, Salat, 30
🔸 Bu tür durumlarda, namazda şeytanın vesvesesine maruz kalan Müslümanların alacağı tedbirler Peygamberimiz (sav) tarafından belirtilmiştir:
"Şüphesiz şeytan Âdemoğlu ile kalbi arasına girer ve kişi kaç rekât kıldığını bilemez. Bu hal adamın başına geldiği zaman (tahiyyata) oturduğunda iki secde etsin."
(x)İbn Mâce, İkamet, 135
"Biriniz namazın rekâtında şüpheye düştüğünde şüpheyi atsın ve şüphesiz bildiği rekâtı üzerine hareket etsin. Eğer namazı tamam ise fazla kılınan rekât nafile olur. Eğer noksan kılmış ise o rekât, namazı tamamlamak için olmuş olur. Namazın sonunda yaptığı iki secde de şeytanın burnunun toprağa sürünmesi için olmuş olur."
(x)Müslim, Mesâcid, 88, 89; Ebû Dâvud, Salat, 190
Fıkıh açısından vesvese kavramı, ibadetlere ilişkin bir durumun yerine getirilip getirilmemesi ya da gerektiği şekilde yapılıp yapılmaması konusunda şüphelenmeyi; bunun sonucunda ise uygulamayı tekrarlama halini ifade eden bir tür hastalığa işaret etmektedir.
🔸 Vesvese ile ilgili fıkıh kitaplarında abdest, gusül ve temizlik, namaz, kıraat, talâk, yemin gibi meselelere değinilmiştir.
🔸 İrade dışı bir durumun söz konusu olması halinde ciddiye almamak gerektiği ve Peygamber Efendimizin (sav) uyguladığı ölçülerden sapmamak gerektiği bildirilmiştir.
🔸 Vesveseye kapılanların durumu, Resulullah'a uymak yerine vesveselere boğulup şeytana bağlanmaları ve Peygamberimizin (sav) uygulamalarını hiçe sayacak türde aşırı fikirlere saplandıkları ifade edilmiştir.
🔸 Vesveseye kapılanların, gerçekleştirdikleri uygulamaları bir tür "ihtiyat" olarak kabul ettiklerine işaret edilmiş ve bu tür görüşlerin de Peygamberimizin (sav) yolundan sapmak ve şeytanın yolundan gitmek anlamına geldiği belirtilmiştir.
Tasavvuf ehlinin, vesvese konusundaki yaklaşımı, şeytandan gelen vesveseye uymanın imana zarar vereceği yönündedir.
🔸 Bu vesveselerin etkisinden korunanların ise imanda selamete erecekleri belirtilmiş; bu anlamda Sehl et Tüsterî vesvesenin hem imanın başı hem de sonu olabileceğine dikkat çekmiştir.
🔸 Kuşeyrî, insana malum olan iç uyarıları "insanların iç dünyalarına yönelik hitap" diye tanımlamakta; bu hitabın melekten gelenini "ilham", nefisten gelenine "hâcis" yani dürtü, şeytandan gelenine "vesvese" denildiğini belirtmekte, Allah tarafından kalbe atılanına ise "Hakk'ın hâtırı" adını vermektedir. Şeytandan gelen vesveselerin insanı günaha sevk ettiğine işaret etmektedir.
🔸 Gazzalî ise bazı sözde sufilerin uygulamalarına değinmiş; onların "Allah'ın kulların amellerine ihtiyacının olmadığı", "Allah katında şeklî davranışların değil kalp temizliğinin, O'na duyulan muhabbet ve marifetin önemli olduğu" gibi söylemleri öne sürerek vesveseye kapıldıklarını belirtmiştir.
🔸 Şeytanın dinin temel konularında şüpheye düşürmek için akıllara bazı konularda saptırıcı sorular getirebileceğine değinen Gazzalî, bu tür durumlarda "Âmentü billâhi ve resûlihî" demeyi öğütleyen hadisi nakletmiş ve böyle vesveseler hissedenlerin iman ve teslimiyet içinde olmalarını, ibadet ve geçimleriyle meşgul olmalarını tavsiye etmiştir.
🔸 Gazzalî, bu durumun psikolojik boyutuna da değinmiş; nefsani tutkularının peşinden gidenlerin artık Allah'ın değil tutkularının kulu olduklarına işaret etmiştir.
Vesvese, modern psikolojide obsesyon olarak ele alınmış; kişiyi tedirgin eden, benliğe yabancı, şuurlu gayretle kovulamayan, tekrarlayan düşünceler olarak tanımlanmıştır.
🔸 Vesveseli olan kişiler çoğunlukla dışarıdan fark edilmezler ancak bu kişiler, kendileriyle adeta savaş halindedirler ve sürekli huzursuzlardır.
🔸 Vesvese sahibi bireyler, bu düşüncelerin saçma ya da mantıksız olduğunu bilseler bile bu konuda iradeleri üzerinde kontrol sağlayamazlar.
🔸 Bu kişiler, düşüncelerinin sürekliliği nedeniyle kaygı düzeyleri artan, kompülsiyon adı verilen davranışları yapmaktan kendilerini alıkoyamayan insanlardır.
🔸 Bu durum da kişinin hayatını, sağlığını ve psikolojisini doğrudan etkilemektedir. Bu konuda uygulanan başat tedavi yöntemi ise bireyin farkındalığının arttırılmasıdır.
(x)🔍 Prof. Dr. Sefa Saygılı'nın vesvese ile ilgili yazısını okumak için tıklayın.
İrade dışında ortaya çıkan ve insanları gereksiz kaygı ve üzüntüye sürükleyen vesvese ile başa çıkma yöntemlerinin başında İslam'ın buyruklarına teslim olmak gelir.
🔸 İslam, vesvesenin şeytan tarafından insana telkin edildiğini, Allah'a tevekkül etmeyi, her işimizde O'na sığınmayı öğütlemiştir.
"Gevşeklik göstermeyin, üzülmeyin; eğer inanmışsanız şüphesiz en üstün olan sizsiniz." Âl-i İmrân suresi 139. ayet
"Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, "Doğrusu biz Allah'a aidiz ve kuşkusuz O'na döneceğiz" derler." Bakara suresi 156. ayet
"De ki: O, (Kur'ân) inananlar için doğru yolu gösteren bir kılavuzdur ve şifâdır…" Fussilet suresi 44. ayet
"Hastalandığım zaman bana şifa veren O'dur." Şuarâ suresi 80. ayet
"Senin kalbini açıp genişletmedik mi? Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı? Ve senin şanını yüceltmedik mi? Demek ki zorlukla beraber bir kolaylık vardır. O halde önemli bir işi bitirince hemen diğerine koyul. Ve yalnız rabbine yönel." İnşirâh suresi
"De ki: Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım." Felâk suresi
"De ki: Cinlerden olsun insanlardan olsun, insanların kalplerine vesvese sokan sinsi şeytanın şerrinden insanların Rabbine, insanların mâlik ve hâkimine, insanların mâbuduna sığınırım!" Nâs suresi
Hem Kur'an-ı Kerim'de hem hadis-i şeriflerde vesvesenin kaynağı Müslümanlara bildirilmiş; #vesvese ile başa çıkabilmek için Allah'a tevekkül etmek ve O'na sığınmak, #İslam'ın buyruklarına uymak ve bunu aşmamak öğütlenmiştir. https://t.co/MIwmaGRVgT
— Fikriyat (@fikriyatcom) April 2, 2021