Yücelerdeki misafir Hz. Muhammed (s.a.v.)
Prof Dr. Nihat Hatipoğlu bugünkü köşesinde Miraç Kandilini ve bu mübarek gecenin önemini yazdı. Miraç nedir? Öncesinde ve sonrasında neler gerçekleşmiştir? İşte Hatipoğlu'nun o yazısı...
Miraç diğer peygamberlerde var mı?
Nasıl ki her peygamber hicreti yaşadıysa, nasıl ki her peygamber deli, şair, kâhin, sihirbaz iftiralarıyla karşılaştı ise, birçok peygamber de Miraç'a benzer bazı yolculuklara çıkarılmış olabilir. 120 bin peygamberden bizler sadece belli sayıda peygamberin hayatına şahit olduk. Kur'an'ın bahsettiği... Onun dışındakilerin birebir neler yaşadığını elbette bilemeyiz.Kur'an-ı Kerim, Hz. İdris'in yüce bir makama yükseltildiğini haber veriyor. (Meryem, 56-57)
Hz. İsa'nın yücelere yükseltildiği bildirilir. (Nisa, 158)
Yahudiler de Hz. Musa, Hz. İdris, Hz. İbrahim gibi peygamberlerin bazı ilahi yolculuklarından bahseder.
Hıristiyanlar Hz. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra göğe yükseldiğine inanırlar.
Bize göre Hz. İsa çarmıha gerilmedi. Ama yüce bir makama çıktı.
Bu nedenle de; bütün dinlerde -kökeni ilahi olan- her ne kadar değişmişlerse de birbirlerine benzeyen ortak mesajları, ibadetleri, ritüelleri, uygulamaları vardır ve peygamberlerin de ortak ritüelleri, uygulamaları vardır ve peygamberlerin de ortak kaderleri, hareketleri ve geçmişleri vardır. Allah birçok peygambere, bize farz kıldığı ibadetlerin aynını farz kılmıştır.
Şu örnekleri verebiliriz:
Oruç bizden öncekilere de farz kılınmıştır. Nitekim; sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç size de farz kılındı (Bakara, 183) buyurur.
Hz. İbrahim'de namaz farzdı. (İbrahim, 37-40)
Hz. İsmail'de namaz ve zekât farzdı. (Meryem, 54, 55)
Hz. İshak ve Hz. Yakub'da namaz ve zekât farzdı. (Enbiya, 72-73)
Hz. Lokman'da namaz farzdı. (Lokman, 13-17)
Hz. Şuayb'da namaz farzdı. (Hud, 87)
Hz. Musa'da namaz ve zekât farzdı. (Taha, 11-15; Yunus, 87; Bakara, 83)
Hz. İsa'da namaz ve zekât farzdı. (Meryem, 29-34)
Görüldüğü gibi bize farz kılınanların çoğu Efendimizden önce gelen peygamberlere de farz kılınmıştır.
Bu dinlerin birbirinden etkilendiği sonucunu değil; tek olan Yüce Allah'ın bütün peygamberlere aynı mesajı ilettiğini gösterir. Tabii düzgün görebilen için.
Miraç rüyada mı oldu?
Bazı şüpheciler, Yüce Rabbimizin gücünün farkında olmayan bazı kişiler, Miraç'ı akıllarına sığdıramadıkları için ya inkâr yoluna gittiler veya Miraç'ı rüyada görülmüş dediler -veya Miraç ruh ile oldu dediler.
Bu yoldan çıkan zihniyete şu soruyu sormak lazım:
Eğer Miraç sizin dediğiniz gibi rüyada veya sadece ruhla olsaydı, bir rüya Mekke'de o kadar büyük bir sarsıntı oluşturur muydu? Siz de, başkası da her gün olağanüstü rüyalar görebilirsiniz. Veya ruh âleminde yolculuk edebilirsiniz. Bunu anlattığınızda buna itiraz eden kimse olur mu?
Miraç Hadisesi üzerine bazı zayıf iradeli Müslümanların dinden çıktıkları biliniyor. Bir rüya bu kadar etkili olabilir mi?
Efendimiz Kudüs'ü tarif et dediklerinde yoldaki kervana varıncaya kadar bütün o mekanları tarif etmesi rüyada mı oldu?
Miraç'ı inkâr edenlerin, mucizeleri anlayamayanların bütünü; iman konusunda şüphe içinde olan zayıf iradeli kişilerdir. Veya İslam'ı tahrif etmeye çalışan bir projenin insanlarıdır.