100 yıllık karikatürlerle: "Bize Belediye Baksın"
Belediye hizmetlerinin karikatürlerle yüz yılını anlatan çizimlerin yer aldığı "Bize Belediye Baksın" adlı karikatür kitabı yayınlandı. 1872 ve 1972 yılları arasında mizah dergilerinde belediye konulu karikatürleri araştıran Dr. Şefik Memiş'in hazırladığı kitapta son yüzyılda İstanbul'un hem bireysel hem de toplumsal anlamda nasıl geçirdiği değişim gözler önüne seriliyor.
Sayfa 75
Cadaloz, 2 Eylül 1911
Cadaloz: Ohh işte ben böyle şehriminine (belediye başkanı) bayılırım, hem kolerayı kovuyor hem mikropları boğuyor! (Kolera salgının olduğu yıllarda belediyenin başına kısa bir süreliğine Trabzon Valisi'nin oğlu Hüseyin Kazım Bey geçmiştir. Başkanlık süresi 32 gün sürmüştür.)
Sayfa78
Karagöz, 4 Mayıs 1912
Köprü memuru - Karagöz Dayı burasını sebil mi sandın? Kendine gel yahu. Bırak şu para kutusunu.
Karagöz- Ayol ben ne bileyim. Sıra sıra dizmişsin ben burayı sebil zannettim de teskin-i hararet edeyim dedim. Kabahat bende mi? (Galata Köprüsü'nden geçen yaya ve araçlardan 1930 yılına kadar geçiş ücreti alınmıştır. Karagöz de sıra sıra para kutularını görünce bunları sebil zannetmiştir.)
Sayfa 79
Karagöz, 10 Mayıs 1912
-Ee Hacivat yaşadık. Piyade (yaya) kaldırımına kunduraları yapışanlar, bırakıp gidiyor. Hele Haziran gelsin, 30 derece hararet başlasın da bak. Asfalta yapışan kunduralar yüzünden bir hayli ticaret edeceğiz. (Eski köprünün yerine yeni köprü 1912'de törenle açılır. Köprünün üzerinde artık tahtalar değil, asfalt vardır. İstanbul halkı da böylece asfaltla tanışmıştır.)
Sayfa 81
Kelebek, 10 Ekim 1913
Üstte: Şehremaneti itfaiye otomobilleri her gün olduğu gibi bugün de caddelerde resm-i geçit yapmışlardır." (Gazeteler)
Altta: -Baba, ben de isterim!..
- Yavrum, onlar oyuncak değil, şehremanetinin itfaiye otomobilleri...
(Cemil Topuzlu döneminde modern itfaiye araçları satın alanı hizmete sokulur. Ancak araçların tanıtımı için yapılan geçit törenleri uzatılınca, eleştiriler de başlar...)
Sayfa 96
Karagöz, 24 Mart 1923
Hacivat- Kolay gele Karagöz, evin içi bitti de, şimdi sokakları temizlemek mi kaldı!
Karagöz- Ne yaparsın Hacivat, Konferans İstanbul'da olacak diyorlar. Şehremaneti sokakları temizlemeyi değil, caddeleri kiraya verip para bulmayı düşünüyor. Âleme karşı mahcup olmamak istiyorsan, eline bir süpürge al da yardıma gel!
(Lozan Konferansı'nın birinci kısım görüşmelerinden sonra barış görüşmelerinin İstanbul'da devam edeceğine dair haberler çıkmıştı. Karagöz, İstanbul'u yabancıların gelişine hazırlamak için, herkesin kollarını sıvayarak, sokağını temizlemesini istiyor.)