Abdülhamid döneminde resim
Batılılaşma hareketinin başlangıcı olarak görülen 18. yüzyılda minyatür sanatı yerini duvar resme, 18. yüzyıl sonu 19. yüzyıl başında ise tuval resme bıraktığı görülür. Bu ilk resim denemeleri askeri amaçla, mühendislik eğitimine katkı sağlaması için asker ressamlardan oluşan bir grup tarafından ortaya koyulmuş primitif ve natüralist eğilimdedir.
Abdülmecid Efendi, Sultan Abdülaziz'in oğlu olup gençlik yılları II. Abdülhamid'in saltanat yıllarına denk gelmişti. II. Abdülhamid'in hanedan mensuplarına uyguladığı disiplin ve eğitim ortamında büyüyen Abdülmecid Efendi, alafranga yaşama ilgi duyan, piyano çalıp resim yapan biri olarak öne çıktı.
Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nin kurulmasına öncülük eden Abdülmecid Efendi, Şişli Atölyesi'ne destek sağlayan, çeşitli karma sergilere katılan sanatsever biriydi.
Yapmış olduğu resimlerle Osmanlı hareminin nasıl batılılaştığını ve Avrupalı yazarlara olan aşinalıklarını tüm gerçekçiliğiyle ortaya koydu. Yaptığı resimlerin gerçekle oldukça fazla benzemesi sanatındaki ustalığını gösterir niteliktedir.
Beyaz Tarih