Barış Manço’nun şarkı sözlerindeki gizli hazineler 🎵
Barış Manço, 7'den 77'ye herkesin gönlünde taht kurdu. İstanbul'da büyüyen, uzun yıllar Avrupa'da yaşayan ve yaşadığı dönemde "dünyada en fazla ülkeyi dolaşan Türk vatandaşı" olan Manço, ayakları Anadolu kültürüne basan biriydi. Türkçe şarkılar söyledi; şarkılarının 3 yaşından 93 yaşına kadar herkes tarafından dinlenmesini istedi. Sözlerinin pek çoğunda unutulan değerleri hatırlattı; toplumsal konulara, dine, ailenin önemine ve kültürel zenginliğimize vurgu yaptı. İşte, Barış Manço'nun şarkı sözlerindeki gizli hazineler…
Hayatı "yol" kelimesi ile özdeşleştiren Barış Manço, "Bir gün olur devran döner / Vade gelir yollar biter / Zengin fakir burdan geçer / Kara toprak ver yârimi" dünya yaşamının geçiciliğine işaret etmişti.
"Bir gün elbet dolar çilem / Ben bu yola kurban olam" sözleriyle hayatın bir gün biteceğine ve teslimiyete vurgu yapmıştı.
Sanatçı, "Sabret, gönül sabret, sakın isyan etme / Bir gün elbet bitecek bu çile, isyan etme" sözleriyle isyan etmemeyi ve sabretmeyi öğütlemişti.
Dört kutsal kitaba "Dört kitaptan başlayalım istersen gel söze / Orda öyle bir isim var ki kuldan öte kuldan ziyade / Onu düşün ona sığın, o senden öte benden ziyade" sözleriyle işaret etmiş; insanın içinde bir güç olduğunu, ona düşünüp ona sığınmanın gerekliliğine vurgu yapmıştı.
📌 Kâf suresi 16. ayette şöyle buyurur: İnsanı biz yarattık ve elbette içinden geçenleri biliriz; sağında solunda oturmuş iki alıcı (yaptığını) alıp kaydederken biz ona şah damarından daha yakınız.
İnsanların, diğer insanların hallerine duyarsız olduklarını söyleyerek; ırkçılık yapanları ve savaşa sürükleyenleri şu sözlerle eleştirmişti: "Kardeşlik ve eşitlik üstüne uzun uzun nutuklar çekip / Niye senin derin benden daha koyu diyen çok / Kaşının altında gözün var diye silahlanıp ölüme koşarken / Kalan dul ve yetim ne yer, ne içer soran yok."
Şarkısında rızık kavramına dikkat çekmiş ve Kul Ahmet'in nasibini aradığını şu sözlerle ifade etmişti: "Tanrı bütün kullara rızkını dağıtırken / Kimi sırtüstü yatar, kimi boşta gezerken / Kul Ahmet erken kalkar, haydi ya nasip derdi / Kimseler anlamazdı, ya nasip ne demekti."