Bin yıl öncesine yolculuk: İslam Medeniyetleri Müzesi
Tarihe derin izler bırakan uygarlıklardan biri İslam medeniyetiydi. Yedi ile on yedinci yüzyılda altın çağını yaşayan İslam medeniyetinde dini ilimlerin yanı sıra tıp, mimari, eczacılık, astronomi gibi alanlarda büyük ilerlemeler yaşandı. Burcu Sandıkçı'nın sunumuyla Uzak Yakın programında bu kadim medeniyetin gelişimini görebileceğiniz bir müzeyi gezeceğiz. İstanbul Çamlıca'daki İslam Medeniyetleri Müzesi'ni... Üstelik eserlerin pek çoğu ilk kez burada sergilendi.
◾ İslam medeniyetinde ön plana çıkan pek çok unsurdan biri de mimariydi. Mimarinin de en gösterişli alanlarını görkemli kubbeler oluştururdu. Bundan dolayı da müzedeki sergi alanın ortasına temsili kubbe yerleştirildi.
◾Selimiye, Süleymaniye gibi önemli 8 caminin kubbe görüntüleri, o camide okunmuş makamlı ezan eşliğinde buraya yansıtılıyor. Böylece ziyaretçilerle yaklaşık 10 dakikalık deneyim alanı oluşturuluyor.
◾ Müzede dijital uygulamalar dikkat çekiyor. En ilgi çekeniyse "Ab-ı hayat enstalasyonu".
◾ Bu alanın ana teması su. Kur'an'daki "Hayatı olan her şeyi sudan yarattık" mealindeki ayetten ve yüce Allah'ın Hayy esmasından ilham alınarak oluşturuldu.
◾ Yaşam döngüsü olağanüstü bir görsel şölenle anlatılıyor. Ortadaki ab-ı hayat çeşmesindeki taşın içinden suyun doğması, dört bir yana dağılması, bu suyla beraber doğanın canlanması ve dünyada yeni bir hayatın oluşması gösteriliyor. Zengin görsel efektler, ziyaretçilerin suyun önemini derinlemesine hissetmesini sağlıyor.
◾ Müzenin en etkileyici bölümlerinden biri ses istasyonları. Burada iyileştirici tesiri bilinen makamları, tarihte çocukluk ve ergenlikte ortaya çıkan hastalıkların tedavisi için önerilen makam önerilerini dinleyebiliyorsunuz. Eskiden akıl hastaları, Avrupa'da içinde şeytan var diyerek yakılırken İslam medeniyetinde müzik ile şifa bulurlardı.
◾ Hücre-i Saadet perdesi, Hilye-i Şerif, Hacer'ül Esved ve Hırka-i Saadet mahfazaları, Kabe kilidi ve anahtarı, kaftanlar ve tılsımlı gömlekler, sikkeler ve çini sanatının nadide örnekleri de burada.
◾ İslam medeniyetinin gelişimi görmek ve geçmişin izinde yolculuğa çıkmak istiyorsanız, pazartesi hariç her gün müzeyi ziyaret edebilirsiniz.