Dünyanın en güzel cami minareleri
Yüce Allah'ın bize mescid kıldığı yeryüzünde camiler, günün beş vakti ümmeti bir araya getiriyor. Kimi camiler var ki farklı mimarileriyle, kubbe ve minare tasarımlarındaki uyum ile adeta göz kamaştırıyor. Coğrafi şartlar ile şekillenen, birkaç mimari üslubu barındıran, ince işçiliklerle bezeli pek çok cami bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından mimarileriyle göz kamaştıran cami minarelerini derledik.
Marmara İlahiyat Camii, İstanbul'un Üsküdar semtinde yer alan camidir. 1982 yılında yapılan cami, 2012 yılında depreme dayanıklı olmadığı için yıkılmış, yerine yeniden camii inşaatı başlamış, 23 Ekim 2015 tarihinde hizmete açılmıştır.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii, modern mimari ile inşa edilmiştir. Tasarımı kâinatın bütününde yer alan dönme hareketinden ilham almış, parçadaki bütün ve bütündeki parça kavramlarını yansıtmıştır. 1000 yıllık geleneksel kırlangıç tavan tekniğinin ilhamıyla birleştirilen kubbesi ile cami mimarisinde yeni bir ufuk açmıştır. Modern tasarıma sahip iki minaresi bulunur.
Kul Şerif Camii Kazan'da bulunan, inşaatın yapıldığı tarihte Rusya'nın ve İstanbul dışında Avrupa'nın en büyük camilerinden biri olarak bilinen camidir. 16. yüzyılda Kazan'da inşa edilen bu cami, adını Ruslara karşı direniş önderi olan Kul Şerif'ten almıştır.
Erken Rönesans ve Osmanlı mimarisinin unsurları da kullanılmış olsa da tasarımı İdil Bulgarları için gelenekseldir. 1552'de Kazan'ın işgal edilmesi sırasında Korkunç İvan tarafından yıkılmış; 1996 yılında, cami yeniden inşa edilmiş, 2005'te açılışı yapılmıştır. Cami 6 bin kişilik kapasiteye sahiptir. Caminin ana bölümünün kenarlarında 55'er metre yükseklikte 4 ana minare bulunur; ayrıca cami 2 küçük ve 2 dekoratif minareye de sahiptir.
Mimarisi ve kırmızı rengiyle dikkati çeken "Kırmızı Mescit" olarak anılan Jami Ul-Alfar Camii, Sri Lanka'da İslam'ın sembolü olarak kabul ediliyor. Jami Ul-Alfar Camii, Hindistan'ın güneyinden Sri Lanka'ya gelen seyyah Müslüman tüccarlar tarafından 1908 yılında inşa edilmiştir.
Sri Lanka mimarisinde anıt eser olarak kabul gören Kırmızı Mescit, 1500 kişinin ibadet edebileceği şekilde planlanmıştır.
Suya aksini yansıtan sıra dışı mimarileriyle 'yüzen camiler'
Klasik İslam mimarisinin dışındaki çizgisiyle farklı bir tarza sahip bu cami, her yıl yüzlerce turistin ziyaretçi akınına uğrar. Mashkhur Jusup Camii, Pavlodar'ın merkezinde 6 hektarlık bir alanda yer alır.
Kazakistan'ın en büyük camilerinden biri olan Mashkhur Jusup Camii, 2001 yılında bir yıllık inşaatın ardından açılmıştır ve 1.500 kişilik kapasitesi vardır. Cami, Kazak şair ve tarihçi Mashkhur Jusup'un adını almıştır. 4 minaresi bulunur ve bu minarelerin 63 metre oluşu Peygamberimizin yaşamını temsil eder.
Delhi Jama Camii, 17. yüzyılda Babür İmparator'u Şah Cihan tarafından ülkenin başkenti Delhi yaptırılmıştır. Hindistan'ın en büyük ve en ihtişamlı camilerinden biridir. Şehrin en işlek pazarlarından "Çavri Pazarı" Yolunun başlangıcında yer alır.
İnşaatında 6 bin kişinin çalıştığı caminin yapımına 1650 yılında başlanmış ve cami 1656 yılında tamamlanmıştır. Caminin bahçesinde 25 bin Müslüman aynı anda saf tutabilir. Camide geyik derisine yazılmış antik değeri olan bir Kur'an-ı Kerim ve birkaç kutsal emanet bulunur. Caminin 40 metre yüksekliğindeki iki minaresi, kırmızı kumtaşı ve beyaz mermerden inşa edilmiştir.