Haftasonu için psikoloji kitap önerileri
Haftasonu bir solukta okuyabileceğiniz psikoloji kitaplarını Fikriyat okuyucuları için derledik.
Gerçek hikâyeler kurgudan çok daha tuhaftır, Dr. Gary Small da bunu gayet iyi biliyor. Psikiyatriyle ve insan beyni üstüne çığır açıcı araştırmalarla geçen otuz yıl içinde Dr. Small pek çok şey görmüş. Şimdi ofisinin kapılarını açmaya ve kariyerinin en gizemli, ilginç ve tuhaf hastalarını anlatmaya hazır.
Bu kitap bir psikiyatristin zihnine ve onun giderek gelişim gösteren mesleki yaşamına yapılan aydınlatıcı bir yolculuk. Aynı zamanda bu branşın ve daha önce görülmemiş, tanısı koyulmamış çeşitli akıl hastalıklarının perde arkasına da bir bakış… Kitabı okurken kendinizi, bizi insan yapan şaşırtıcı tuhaflıklar üstüne düşünürken bulacaksınız.
Sıkça komik, kimi zaman trajik ve daima etkileyici Dr. Small, sizleri kariyeri içinde Boston'un kalabalık acil servis koridorlarından başlayıp ülke elitlerinin multimilyon dolarlık kayak localarına dek uzayan bir geziye çıkarıyor. Bu gezi sırasında birbirinden tuhaf gerçek karakterleri anlatırken, bir yandan da esrarengiz histerik körlükle, penisinin küçüldüğüne inanan bir adamla, gizli sürdürülen çifte hayatlarla ve ürkütücü derecede psikotik romantik arzularla baş ediyor. Akıl hocası kendi hastası olduğunda Dr. Small'un kariyeri ve kişisel hayatı tam bir döngüyü tamamlıyor ve Small'un kimsenin zihinsel araştırmanın ötesinde olmadığını anlamasını sağlıyor; kendisinin bile...
Kişisel, mesleki ve ailevi sorunların çözümünde ilke merkezli bir yaklaşım benimseyen ve toplam kalite anlayışının öncülerinden olan Stephen R. Covey, çarpıcı örneklerden yola çıkarak, aşama aşama, insana yaraşır biçimde dürüst, uyumlu, huzurlu, başarılı bir yaşam için değişimine ayak uydurmamızı sağlayan alşıkanlıkları belirliyor, değişimin yarattığı fırsatlardan yararlanabilmek için gerekli olan bilgelik ve güce ulaşmanın yollarını gösteriyor.
Bundan çok zaman önce (!) mutsuz bir kral varmış. Ne yapsa, ne etse mutlu olamıyormuş. Derken ülkenin en bilge kişisini huzura çağırtıp mutluluğun formülünü sormuş. Bilge "Kral Hazretleri! Mutsuzluktan kurtulmanın biricik yolu mutlu bir adamın gömleğini giymektir" demiş. Bunun üzerine ülkenin dört bir yanına adamlar gönderilmiş. Adamlar aramışlar, taramışlar fakat mutlu birbirine rastlamamışlar. Kimileri karısından, kimileri soğuktan, kimileri de yoksulluktan yakınıyorlarmış. Çaresiz saraya dönmeye karar vermişler. O esnada bir evin önünden geçiyorlarmış. İçeriden birinin şöyle bir duada bulunduğunu duymuşlar: "Tanrım! Sana şükürler olsun! Bugüne dek senden ne istedimse verdin. Ben mutlu olmayayım da kim mutlu olsun." Bunun üzerine hemen içeri dalmışlar. Fakat, içeri girince bir de ne görsünler, adamın sırtında bir gömlek bile yok! Ey Dost! Sen de mutluluk gömleğinin nerede olduğunu soruyorsun öyle değil mi? Belki de çıplak adamın sırtındadır. Kim bilir?
Aynı zamanda psikoterapi yaklaşımlarının kurucuları olan tanınmış psikoterapistlerin kaleminden 13 psikoterapi vaka incelemesi sunan bu kitaptan tek başına okunarak istifade edilebileceği gibi ideal olarak Modern Psikoterapiler adlı dev kaynak eser ile beraber okunmalıdır. Her bir vaka incelemesi okuyucuya terapistin nasıl çalıştığı noktasında iyi bir fikir vermektedir. Okuyucular bu kitaptan edindikleri bilgi ve becerileri terapi uygulamalarında bizzat kullanabilirler.
Vaka incelemeleri temel kavramları hayata geçirerek anlaşılır kılmaktadır. Klinik materyal terapi odasına bir pencere açarak usta klinisyenlerin vaka hikâyelerini nasıl özetlediklerini ve seanslarda geçen konuşmaların yazıya dökülmüş hâlini sunmaktadır. Bu sayede klinisyenlerin tarzları göz önünde canlandırılmış ve soyut kavramlar canlı tanımlamalara ve diyaloğa dönüştürülmüştür.
Bu eserin en büyük katkısı kişilik kuramları ile terapideki uygulamaları arasında bir köprü oluşturması ve etkin tearpistlerin kendi ağızlarından terapi tarzlarını dile getirmesidir. Öğrenciler ve mesleğe yeni başlayanlar için çok değerli bir başvuru kaynağıdır.