II. Abdülhamid'in Çin'deki mührü: Hamidiye Üniversitesi
Şanlı ecdadımızın eğitime verdiği en güzel örnekleri Enderun, Darülmaarif gibi saray ve sıbyan mektepleri oluşturur. Doğudan batıya kadar uzanan Osmanlı topraklarında ilimden habersiz kimse kalmasın diye çok emek sarf edilir. Üstelik sadece imparatorluk sınırları içinde değil dünyanın bir ucunda dahi olsa hem İslam'ı yaymaya hem de bilgili Müslümanlar yetiştirmeye önem verilir. Ulu Hakan Abdülhamid atalarının izinden gider ve Çin'in başkentinde bir üniversite inşa ettirir.
ÇİN'DEKİ MÜSLÜMANLARIN ORTAK NOKTASI
🔸 Niujie Camii ve Hamidiye Üniversitesi kuruldukları günden itibaren çok kısa bir sürede Çin'deki Müslümanların buluşma yeri haline gelir.
🔸 Abdülhamid Han'ın "tüm Müslümanları tek bir çatı altında birleştirme politikası" sayesinde Çin'deki Müslümanlar, Osmanlı'nın hilafet sancağı altında toplanmış olur.
DARU'L ULUMU'L HAMİDİYYE
🔸 Zamanla tahribata uğrayan cami ve üniversite, 2007 yılında restore edilir. Günümüzde bazı bölümleri farklı amaçlar için kullanılmaktadır.
🔸 Bir bölümü cami olarak kullanılsa da başka bir bölümü müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Diğer adıyla Daru'l Ulumu'l Hamidiyye bugün Asya'da, Sultan Abdülhamid ruhunu yansıtan ata mirası olarak varlığını korumaktadır.