Kültürlere hoşgörü içeren bir bakış: Kültürel görecelik
İnsanoğlunun varlığından günümüze kadar farklı süreçlerden geçerek canlı bir varlık gibi yaşayan kültür, kişinin yaşadığı toplumda hangi değerlerle nasıl davranması gerektiğini belirleyen bir hayat kılavuzudur. Bu kavrama nasıl bakılması gerektiğini açıklayan kültürel görecelik teorisi ise bir kültürün değerlerinin o toplumun içinde yaşadığı coğrafya, din, hukuk, dil ve ekonomik unsurlar göz önünde bulundurarak incelenmesi gerektiğini savunur.
🔸 Değerler, toplumsal yaşamın ana hatlarını belirler. Ortak kültürü paylaşan kişilerin, nasıl yaşamaları gerektiği değerler yoluyla şekillenir.
🔸 Farklı toplumların farklı ahlaki kodları vardır. Kültürel göreceliğe göre bir toplumsal kodun ötekinden daha iyi olduğuna dair yargılanmasına neden olacak standart bir değer bulunmaz.
🔸 Kültürel göreceliğe göre kendi kültürümüzden olmayanların davranışlarını yargılamak doğru değildir. Farklı kültürlere karşı hoşgörü dilini benimsemeyen toplumlar, kültürel çeşitliliği koruyamaz. Diğer kültürlerle anlamlı ve dostluğun hakim olduğu ilişkiler geliştiremezler.
🔸 Kültürel görecelik, farklı kültürlerin birlikte yaşamasını kültürel zenginlik ve gereklilik olarak görür.