Türk edebiyatının gizli kahramanları
Bacaksız Orhan, Fitne Fücur, Büyük Baba, Server Bedi, Sivri Sinek… İçlerinde tanıdık gelenler var mı? Hepsi Türk edebiyatının değerli simalarının kullandığı takma isimler. Yazarlar hayatlarının kimi dönemlerinde çeşitli nedenlerle yazılarını bu isimlerle yayınladılar. Kimi isim kullandı kimi deyim kimi de çok başka şekle büründü. Kiminin tek lakabı vardı; kimininse dörtten aşağı değildi. Takma isimlerin kimlere ait olduğu anlaşıldıkça değiştirdiler, yeni bir isimle yazılarını kaleme aldılar. İşte edebiyatın önemli yazarlarının kullandığı takma isimler…
Abdurrahman Cem, Ahmet Sağlam, Vedat Can, Adem Yaşar, Ahmet Soyer, Hasan Işık…
Türk şiirinin en "zarif" abisi olarak niteleyebileceğimiz eşsiz şair Cahit Zarifoğlu tüm hayatını yalnızlığın kıyısında, inandığı şeyler uğrunda savaşarak geçirmiştir. Daha çocuk yaşta babasıyla manevi bir kopuş yaşamış, gençliği oradan oraya savrularak geçmiştir. Henüz 47 yaşında hayata gözlerini yuman şair, etkili diliyle şiir sanatında saygıyla anılır.
Bimar, Büyük Baba, Meclis-i İdare Vilayet Kitabesi'nden Ziya…
"Tevfik Sedat", "Demirtaş", "Gökalp" gibi takma adlarla Selanik'te yayımlanan felsefe dergisinde yazılar yazan Ziya Gökalp, İttihat ve Terakki Selanik Şubesi'ni gençlik işleri ile uğraşan kolunun başına geçti ve çevresindeki gençlere toplum bilim ve felsefe dersleri verdi. Ayrıca Meclis-i Mebusan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekilliği yapan Gökalp "Türk Millîyetçiliğinin Babası, Bimar, "Büyük Baba, Meclis-i İdare Vilayet Kitabesi'nden Ziya" olarak da anılır.
Esrar, Ahmet Agah, Süleyman Sadi, S.S.
Asıl adı "Ahmet Agah" olan Yahya Kemal Beyatlı edebiyat çevresinde "Yahya Kemal Beyatlı" ismini kullanmış olup, gençliğinde bir süre "Esrar" takma adı ile şiirler yazdı ve Peyam gazetesinde, "Süleyman Sadi " yani "S.S" mahlasıyla, "Çamlar Altında Muhasebe" başlığı altında yazılar kaleme aldı.
Asıl adı "Mehmet Raşit Öğütçü" olan Orhan Kemal İlk öykülerini "Bacaksız Orhan" takma adıyla yayımladı. İlk kez 1943'te İkdam Gazetesi'nde "Asma Çubuğu" öyküsünde Orhan Kemal adını kullandı. Orhan Kemal'in kullandığı diğer takma isimler ise; Hayrullah Güçlü, Raşit Kemali ve Yıldız Okur'du.
Serazad, Safiye, Peyman, Server Bedi, Çömez.
Türk klasiklerinin ilk psikolojik eserleri arasında yer alan "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu"nun yazarı olan Peyami Safa 1918'de ağabeyi İlhami Safa'nın isteği doğrultusunda öğretmenlikten ayrılmış ve annesi Server Bedia Hanım'dan uyarladığı takma ad olan "Sever Bedi" ile gazetecilik yaşamında yüzlerce eser vermiştir. Bu eserler arasında en sevilenleri Cingöz Recai macera romanları ile Cumbadan Rumbaya adlı romanı olmuştur. Peyami Safa'nın eserlerinde kullandığı diğer takma adlar: Serazad, Safiye, Peyman ve Çömez'dir.