Uzaktan eğitim sürecinde ne okuyalım, ne izleyelim, ne öğrenelim?
Dünyada ve Türkiye'de salgının seyrinde yaşanan yükseliş nedeniyle ilk ara tatilinin ardından tekrar uzaktan eğitime başlandı. Öğrenci ve ebeveynlerin evdeki bu zamanı daha kaliteli geçirebilmesi adına "Ne okuyalım, ne izleyelim, ne öğrenelim?" başlığı altında birbirinden değerli tavsiye listesini sizlerle buluşturuyoruz. İnternet üzerinden müzeleri gezebilir, Fikriyat ile Geziyoruz serimizle eğlenceli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Gelin tavsiye listesine daha yakından bakalım.
📌 Müzenin sahip olduğu 35 bin eserlik tüm sanat koleksiyonu, bugün sekiz ayrı başlığa göre ayrılmış durumdadır ve bu düzene göre sergilenmeye devam eder. Türkiye'den de pek çok eser Louvre'da sergilenir ve bu eserlerin pek çoğu yasadışı yollarla kaçırılmıştır. Ayasofya'da bulunan II. Selim türbesinin çinileri, Piyale Paşa Camii'nin panoları, çeşitli heykel ve mozaikler bunlardan bazıları…
📌 Yedi milyondan fazla eserin bulunduğu British Museum, dünyanın en büyük müzelerinden birisidir. Günümüzde yaklaşık olarak 7 milyon nesneyi himayesinde bulundurur.
📌 İngiltere'nin Londra şehrinde bulunan ve dünyanın her yanından getirilen Antik çağ yapıtları ve etnografya koleksiyonlarını kapsayan British Museum'da Partheon Heykelleri, Lion Hunt Rölyefleri ve Rosetta Taşı gibi önemli eserleri görebilirsiniz.
📌 New York'ta bulunan müzede, Amerikalı bir iş adamı ve sanat koleksiyoncusu olan Solomon Guggenheim'in modern sanat yapıtlarından oluşan koleksiyonu sergileniyor. Aynı zamanda müze binası, tasarımıyla diğer müzelerden ayrışıyor ve çok daha özel bir deneyim haline geliyor.
✅ Çoğunuzun okulu EBA'nın farklı yanı sıra uzaktan eğitim platformları kullanıyor olabilir. Okulunuzla iletişime geçmeli ve bu platformlardan nasıl yararlanacağınızı, uygulanacak ders programları konusunda bilgi almalısınız.
✅ Okulda dersler, teneffüsler her şey planlı ve programlıdır. Bu süreçte evde de böyle yapılması gerekiyor. Aileler çocuklara uygun bir çalışma ortamı hazırlamalı, bilgisayar, internet gibi araçları sağlamalı, okullardaki gibi çocuğun dersini takip edebileceği bir mekan yaratılmalıdır.
✅ Canlı derslerden önce mutlaka iyi bir kahvaltı yapın, ders sırasında atıştırmalık yiyeceklerden yemeyin.
✅ Başarı için mutlaka öğrenci, derse aktif olarak katılmalısınız.
✅ Bu süreçte ailelere düşen görev daha fazladır. Ders sonrasından konu ile ilgili sorulara sormalı, o konuyu neden ve niçin öğrendiklerini öğrencilere açıklamalısınız.
PROF. DR. MEHMET EMİN AY - ASHAB-I KEHF'İN UYANDIRILIŞINDAN SONRA YAŞANANLAR
Yedi gencin, onlara bekçilik yapan Kıtmîr isimli köpekleriyle birlikte yıllarca uyutulmaları nasıl "mucize" kabilinden olağanüstü bir hadise ise uyandırılmaları da yine aynı nitelikte büyük bir mucizeydi… Çünkü onlar, sanki sadece bir günlük bir süreyi ya da daha az bir zaman dilimini uykuda geçirdiklerini sanarak uyandırılmışlardı!.. Şimdi konuya ilişkin ayet-i kerimeyi zikrederek ardından tarih ve tefsir kaynaklarındaki bilgileri paylaşmaya çalışalım.
"İşte böylece biz aralarında birbirlerine sormaları için onları uyandırdık. İçlerinden biri, "burada ne kadar süre uyuya kaldınız acaba?" diye sordu. Kimisi, "Bir gün ya da bir günden daha az bir süre (kalmışızdır her halde) derken, kimleri de "Ne kadar süre kaldığınızı en iyi Rabbiniz bilir." dediler…" (Kehf, 19)
Kaynaklar, onların mağaraya ulaşma zamanının, sabahın ilk saatleri olduğunu, mağaraya yerleştikten sonra her birini tatlı bir uykunun sardığını ve böylece uzun yıllar sürecek derin bir uykuya daldıklarını zikretmektedirler. Uyandıklarında yine sabah saatlerinin olması onları bir günlük ya da bir günden daha az sürmüş bir uyku uyuduklarını zannetmelerine sevk etmişti. Çünkü her şey dünkü gibiydi… Ancak vücutlarında farkına vardıkları fiziksel birtakım değişiklikler, bu uykunun bir günden fazla olduğu konusunda onları tereddüde düşürmüştü. Çünkü saç, sakal ve tırnaklarının uzamış olduğunu fark etmişlerdi… Bunun dışındaki her şey; elbiseleri, vücut ve zihin sağlıkları, köpeklerinin durumu ve mağaraya dair sair hususlar tamamen olağan ve normal halindeydi. İşte bu tereddüt ve ikna edici durumlar sebebiyle birbirlerine şunu tavsiye etmişlerdi: "Burada ne kadar süre kaldığınızı doğrusu en iyi Rabbiniz bilir…"