Uzaktan eğitim sürecinde ne okuyalım, ne izleyelim, ne öğrenelim?
Dünyada ve Türkiye'de salgının seyrinde yaşanan yükseliş nedeniyle ilk ara tatilinin ardından tekrar uzaktan eğitime başlandı. Öğrenci ve ebeveynlerin evdeki bu zamanı daha kaliteli geçirebilmesi adına "Ne okuyalım, ne izleyelim, ne öğrenelim?" başlığı altında birbirinden değerli tavsiye listesini sizlerle buluşturuyoruz. İnternet üzerinden müzeleri gezebilir, Fikriyat ile Geziyoruz serimizle eğlenceli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Gelin tavsiye listesine daha yakından bakalım.
📌 New York'ta bulunan müzede, Amerikalı bir iş adamı ve sanat koleksiyoncusu olan Solomon Guggenheim'in modern sanat yapıtlarından oluşan koleksiyonu sergileniyor. Aynı zamanda müze binası, tasarımıyla diğer müzelerden ayrışıyor ve çok daha özel bir deneyim haline geliyor.
✅ Çoğunuzun okulu EBA'nın farklı yanı sıra uzaktan eğitim platformları kullanıyor olabilir. Okulunuzla iletişime geçmeli ve bu platformlardan nasıl yararlanacağınızı, uygulanacak ders programları konusunda bilgi almalısınız.
✅ Okulda dersler, teneffüsler her şey planlı ve programlıdır. Bu süreçte evde de böyle yapılması gerekiyor. Aileler çocuklara uygun bir çalışma ortamı hazırlamalı, bilgisayar, internet gibi araçları sağlamalı, okullardaki gibi çocuğun dersini takip edebileceği bir mekan yaratılmalıdır.
✅ Canlı derslerden önce mutlaka iyi bir kahvaltı yapın, ders sırasında atıştırmalık yiyeceklerden yemeyin.
✅ Başarı için mutlaka öğrenci, derse aktif olarak katılmalısınız.
✅ Bu süreçte ailelere düşen görev daha fazladır. Ders sonrasından konu ile ilgili sorulara sormalı, o konuyu neden ve niçin öğrendiklerini öğrencilere açıklamalısınız.
PROF. DR. MEHMET EMİN AY - ASHAB-I KEHF'İN UYANDIRILIŞINDAN SONRA YAŞANANLAR
Yedi gencin, onlara bekçilik yapan Kıtmîr isimli köpekleriyle birlikte yıllarca uyutulmaları nasıl "mucize" kabilinden olağanüstü bir hadise ise uyandırılmaları da yine aynı nitelikte büyük bir mucizeydi… Çünkü onlar, sanki sadece bir günlük bir süreyi ya da daha az bir zaman dilimini uykuda geçirdiklerini sanarak uyandırılmışlardı!.. Şimdi konuya ilişkin ayet-i kerimeyi zikrederek ardından tarih ve tefsir kaynaklarındaki bilgileri paylaşmaya çalışalım.
"İşte böylece biz aralarında birbirlerine sormaları için onları uyandırdık. İçlerinden biri, "burada ne kadar süre uyuya kaldınız acaba?" diye sordu. Kimisi, "Bir gün ya da bir günden daha az bir süre (kalmışızdır her halde) derken, kimleri de "Ne kadar süre kaldığınızı en iyi Rabbiniz bilir." dediler…" (Kehf, 19)
Kaynaklar, onların mağaraya ulaşma zamanının, sabahın ilk saatleri olduğunu, mağaraya yerleştikten sonra her birini tatlı bir uykunun sardığını ve böylece uzun yıllar sürecek derin bir uykuya daldıklarını zikretmektedirler. Uyandıklarında yine sabah saatlerinin olması onları bir günlük ya da bir günden daha az sürmüş bir uyku uyuduklarını zannetmelerine sevk etmişti. Çünkü her şey dünkü gibiydi… Ancak vücutlarında farkına vardıkları fiziksel birtakım değişiklikler, bu uykunun bir günden fazla olduğu konusunda onları tereddüde düşürmüştü. Çünkü saç, sakal ve tırnaklarının uzamış olduğunu fark etmişlerdi… Bunun dışındaki her şey; elbiseleri, vücut ve zihin sağlıkları, köpeklerinin durumu ve mağaraya dair sair hususlar tamamen olağan ve normal halindeydi. İşte bu tereddüt ve ikna edici durumlar sebebiyle birbirlerine şunu tavsiye etmişlerdi: "Burada ne kadar süre kaldığınızı doğrusu en iyi Rabbiniz bilir…"
Büyük yazarlar, sıra dışı yaşam sürerler. Yaşadığı çağı hatta kendinden sonraki çağları etkileyip değiştiren bu yazarların hayatları ise her zaman merak uyandırır. Peki, usta kalemlerin ilginç alışkanlıklarını biliyor musunuz?
✅ Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın, mikrop korkusu vardı. Bu yüzden 100 tane eldiveni vardı. Sokakta hiçbir yeri asla çıplak elle tutmazdı. Çıplak elle dolaşanlara çok şaşırır, bu durum için "manasız bir cesaret" yorumunu yapardı. Kadıköy'den Bostancı'ya kadar bisikletle giden Hüseyin Rahmi aynı zamanda tam bir bisiklet tutkunuydu.
✅ Ahmet Haşim çirkin olduğu düşüncesiyle kendinden nefret eden hatta aynalara tükürdüğü söylenen bir şairdi. Öyle ki gündüzleri evinde oturup uyuyarak geceleri ise gezip dolaşırdı. Şiirlerinde de bu isyan ve şikâyet bolca görülür.
✅ Yahya Kemal yaşarken hiçbir kitabı kendi isteği üzerine yayınlanmadı. Şiirde oldukça mükemmeliyetçi olan usta yazar "Açık Deniz" şiirini 15 yılda tamamladı.
✅ Kamışla yazı yazılan devirde Recaizade Ekrem, kâğıdı dizlerine dayayarak yazardı. Gayet zor bir şekilde yazan usta yazar en ufak bir mektup için bile müsveddeler yapardı. Saatlerce 'işitilmemiş bir kelime' arayan Recaizade, yazar, çizer düzeltir sürekli başka bir cümle arardı.
✅ 51 yaşında vefat etse de arkasında onlarca ölümsüz eser bırakan Balzac'ın günde yaklaşık 50 fincan kahve içtiği söylenir. Hatta Balzac, kahve yapacak birisi olmadığında kahve çekirdeklerini çiğnerdi.
✅ James Joyce, kendi yatağında yüzüstü uzanarak büyük mavi kalemiyle ve beyaz elbiseler içinde yazı yazmayı seviyordu. Hatta bu eşyalardan biri eksik olduğunda yazmaya odaklanamazdı.
✅ Weimar döneminin en önemli dört şairinden biri olan Schiller, yazarken masasında çürük bir elma bulundururdu. Bunun nedenini ise ara ara bu elmayı koklamanın onu başka diyarlara götürdüğünü, kendisini doğada gibi hissettirdiği şeklinde açıklardı.
✅ Charles Dickens, dünyanın en tuhaf uyku alışkanlığına sahipti. Yatarken yüzü mutlaka Kuzey Kutbu'na bakacak şekilde uzanırdı. Bu tercihini ise 'yerküre elektrik akımları, pozitif ve negatif elektrik' gibi nedenlere bağlıyordu. En fazla vakit geçirdiği yer de kimsesizler morguydu.