Uzay istasyonunda unutulan Sovyet kozmonot: Sergei Krikalev
Tarihin belki de en şanssız insanlarından biri; Sergei Krikalev. Rutin bir uzay görevini yerine getirmek için seçilen Sovyet kozmonot, Soyuz kapsülüyle Mir Uzay İstasyonu'na fırlatıldığında, 311 gün uzayda tek başına kalacağından ve hayatta kalma mücadelesi vereceğinden habersizdi. Uzaydan geri dönüş beklenenden kolay olmayacaktı. Uzayda mahsur kalan Sovyet kozmonot Sergei Krikalev'in başından geçen bu tarihi ve trajik olayı sizler için hazırladık.
🔷 1920'lerden beri ülkeyi yöneten Sovyetler Birliği Komünist Partisi artık siyasi tekel olmaktan çıkarak birçok parti arasında yer alıyordu. Uzaya çıkmadan önce bilim insanları için iyi bir maaş sayılan 600 rublelik aylık geliri, Krikalev'in uzaydaki görevi süresince değer kaybetmişti. Artık bir otobüs şoförü, bir bilim insanından iki kat daha fazla kazanıyordu.
🔷 Krikalev, birkaç gün sonra düzenlediği basın toplantısında, "Değişim o kadar radikal değil" dedi ve devam etti:
Cumhuriyetler Sovyetler Birliği'nde birleşirken, ben Rusya topraklarında yaşadım. Şimdi Bağımsız Devletler Topluluğu'nun bir parçası olan Rusya'ya geri döndüm.
🔷 "Rusya Kahramanı" ünvanını alarak, iki yıl sonra NASA mekiğiyle uçan ilk Rus kozmonot olma başarısını elde etti. Ardından birkaç yıl sonra, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda(ISS) zaman geçiren ilk kişi olarak tarih yazdı.
🔷 Uzaya çıktıktan sonra orada 311 gün hayatta kalmaya adeta mahkum olan, dünya döndüğünde ise artık ülkesinin var olmadığını gören Sergei Krikalev, hem Sovyetler Birliği'nin son vatandaşı olarak tarihe geçti hem de tüm bu trajik sürecin ana kahramını olarak popüler bir kişi haline geldi. Yaşadığı bu tecrübe birkaç film ve diziye esin kaynağı olarak geniş çaplı bir bilinirliğe kavuşmasında etkili rol oynadı.
OSMANLININ İLK VE TEK ASTRONOMİ OKULU: MEKTEB-İ FENN-İ NÜCUM
X Halil İbrahim Kutlu