Toplumda etkin olmak isteyen utangaç cevherler
Asperger Sendromu, her 7 yaş ile 16 yaş arasındaki bin çocuktan üçünde görülüyor. Kaynağı tam olarak belirlenememiş bu hastalık, ilk olarak 1944 yılında tanımlandı. Otizmle ortak özellikleri bulunan sendromun tek farkı çocuklarda dil ve zihinsel gelişimini sürecinde tamamlıyor oluşu. Hastalığın belirtileri neler? Aile bu hastalık sürecinde neler yapmalı? Sizler için derledik.
Ebeveynler çocuklarında Asperger Sendromu belirtilerini ilk olarak diğer çocuklarla etkileşime girdiği okul öncesi çağda fark ederler. Belirtiler arasında:
*Sosyal ipuçlarını seçememe ve diğerlerinin beden dilini anlama, sohbete başlama veya sohbeti sürdürme ve sırayla konuşma gibi doğuştan gelen sosyal becerilerin eksikliği
*Rutinlerdeki herhangi bir değişiklikten hoşlanmama
*Empati eksikliği
*Diğerlerinin konuşmalarının anlamını değiştiren konuşma tonundaki değişiklikleri, vurguları fark edememe
*Göz kontağından kaçınmak veya başkalarına bakmak
*Alışılmışın dışında yüz ifadeleri veya vücut dili
*Çok iyi hakim olduğu bir veya iki ilgi alanı olması. Asperger Sendromlu çocukların çoğu bir bütünün sadece parçalarıyla veya alışılmışın dışında aktivitelerle aşırı ilgilenir.
*Genellikle sevdikleri konular hakkında aşırı konuşurlar. Tek taraflı sohbetler yaygındır. İçsel düşünceler çoğunlukla sözlü ifade edilir.
*Motor gelişimleri gecikmiştir. Çatal bıçak kullanmayı, bisiklete binmeyi veya top yakalamayı öğrenmede gecikmiş olabilir. Yürüyüşü garip olabilir. El yazısı çoğunlukla kötüdür.
*Yüksek duyarlılığa sahiptir ve yüksek ses ve yoğun ışık, tat veya dokulara karşı hassastır.
Belirtilerin çoğu gençlik boyunca kalır. Asperger Sendromu olan gençler kendilerinde eksik olan sosyal becerileri öğrenmeye başlayabilse de, iletişimde zorlanmaya devam ederler. Çoğu genç havalı olmaya ve görünmeye önem verse de, Asperger Sendromlu gençler uyum sağlamayı asap bozucu ve duygusal olarak tüketici bulabilirler. Yaşlarına göre daha çocuksu ve saf olduklarından ve kolay güvendiklerinden, kolayca alaylara ve zorbalığa maruz kalabilirler.
Tüm bu zorluklar Asperger Sendromlu gençlerin çekingen olmasına, sosyal olarak dışlanmasına, anksiyete ve depresyona sebep olabilir. Asperger Sendromlu gençler genellikle sosyal normları, modayı ve geleneksel düşünceyi takip etmekle ilgilenmezler, bunun yerine yaratıcı düşünce ve orijinal ilgi alanları ve hedefler peşindedirler. Kurallar ve dürüstlükle ilgili seçimleri sınıfta ve vatandaş olarak sivrilmelerine neden olabilir.
Asperger Sendromu hayat boyu sürer, yine de zamanla dengelenir ve gelişim görülür. Yetişkinler çoğunlukla güçlü ve zayıf yönlerinin farkındadır. Diğerlerinin sosyal işaretlerini anlamak dahil sosyal vasıfları öğrenebilirler. Asperger Sendromlu çoğu kişi evlenir ve çocuk sahibi olur. Detaylara dikkat etme ve ilgi alanlarına odaklanma gibi bazı tipik Asperger sendromu özellikleri üniversite ve kariyerde başarı şansını arttırabilir. Teknoloji Asperger sendromlu birçok kişiyi cezbeder ve Asperger sendromluların en yaygın kariyer seçimleri mühendisliktir. Tabii ki Asperger sendromlu kişilerin tek iyi olduğu alan bilim değil.
Asperger Sendromu tedavisi, çocuğunuzun diğerleriyle etkileşim yeteneğini geliştirmesi ve böylece toplumda etkin olarak yer alması ve kendine yetmesini sağlamayı amaçlar. Her bir Asperger Sendromlu çocuğun belirti sayısı ve yoğunluğu farklı. Bu yüzden tedavi, çocuğun bireysel ihtiyaçları ve ailesinin kaynaklarına göre düzenlenmelİ.