10 maddede sinema
Sinema, çeşitli bilimsel gelişmeler sonucunda ortaya çıkan bir endüstridir. Ticari boyutunun yanı sıra bütün sanat dallarının sentezi olarak "yedinci sanat" şeklinde de tanımlanır. Hayatın içinden meseleleri seyirciye estetik bakış açısıyla sunar. Her yaştan insanın gönlüne dokunabilen sinemanın perdelerini gelin on madde ile aralayım.
KURGU
◾ Filmin gerçeklik algısını oluşturmayı sağlayan unsur, kurgudur. Yapım aşamasında görüntüler, senaryodaki sıralamadan bağımsız şekilde ve birçok farklı çekimden oluşur. Bu videolar, kurguda bir araya getirilerek anlamlı bir bütün halini alır.
◾ Kurgu esnasında videoya eklenen ses ve görüntü efektleri, filmin son rötuşlarıdır. Ne kadar etkili ve doğru yapılırsa, filmin vermek istediği mesaj da seyirciye o denli tesir edecektir.
◾ Filmi izleyen kişi, onun gerçek bir olay olduğuna, kurgu olmadığına ikna olmalıdır. Yani sinema, aynı zamanda bir kurgu sanatıdır.
SİNEMADA TEKNİK
◾ Sinemanın teknik meselelerinde ışık, ses ve renk kullanımı ön plana çıkmaktadır. Ayrıca kullanılan görsel efektler de bu kategoride değerlendirilebilir. Çekilen sahnede kullanılan ışık, mekanın atmosfer ve dramatikliğinin seyirciye geçmesini sağlar. Önemli olan, doğru mekanda ve olayda doğru ışığı kullanabilmektir. Renk de konuya anlam katar. Tarihsel konuyu anlatan filmin rengiyle psikolojik bir filmin rengi farklıdır.
◾ Görüntü hileleriyle oluşturan görsel efektler, oldukça teknik bir meseledir. Greenboxta (yeşil perde) çekilen sahnelerle kişi, bombaların ortasındaymış hissi verilebilir. Önemli görsel efektlerden biri ise 'motion capture'dur. Bu teknikte, insan ya da hayvanın eklemlerine yerleştirilen hareket sensörleri vardır. Sensörler, hareketleri saptayarak dijital ortama kaydeder ve böylece gerçekçi hareketlere sahip dijital karakterler oluşturulur.