Arama

Çizgi film izlerken dikkat edilmesi gerekenler

Çizgi film izlemek, özellikle okul öncesindeki çocukların en sık gerçekleştirdiği aktivitelerdendir. Hayata ve kültürlerine dair birçok şeyi çocuklar, izledikleri filmlerle öğrenirler. Bu nedenle de hem animasyonu çizen hem de çocuklarına izleten ebeveynlere büyük görevler düşmektedir.

ANİMASYON NEDİR?

🔸 Animasyon, diğer bir deyişle "canlandırma sineması"; resim ya da nesnelerin gözün yanılsaması özelliğinden yararlanılarak hareketli ve canlı oldukları izlenimi verilmesi işlemidir. Yani, devinimsiz nesnelerin devinimidir.

🔸 Animasyonun mucitlerinden Norman Mc Laren animasyonu; hareket eden çizimlerin değil, çizilenlerin hareketi sanatı olarak tanımlar.

🔸 Vav TV'de yayınlanan Eğitim Atölyesi programına konuk olan Doç. Dr. İpek Fatma Ertan, çizgi film ve animasyonlar hakkında konuştu.

🔸 Animasyon kavramını tanımlayan Ertan, "Günümüz dijital çağında herkes fotoğraf çekiyor. Bu fotoğrafları ardıl bir şekilde dizip onları oynatma tuşuna bastığımızda bu ardıl fotoğraflar bize bir hareket izlenimi sağlıyor. Aslında bu tamamen bizim göz bozukluğumuzla alakalı bir durum. Hareket eden bir şey yok. Bu bir illüzyon. Gözümüzün bir kusurundan yararlanarak yola çıktığımız bir tasarım ya da sanat alanı" ifadelerini kullanır.

2023'ün en çok okunan sinema içerikleri

ANİMASYONUN TARİHİ

🔸 Animasyon sanatının temelleri 1800'lü yılların başlarında atılır. O dönemlerde üretilen birçok cihaz, animasyonun icadında etkili olur.

🔸 1877 yılında ise günümüzdekine benzer animasyonun ilk örneği praksinoskop isimli cihaz üretilir. Charles Emile Reynoud'ın Fransa'da icat ettiği praksinoskop, çizgi film makinesi olarak da isimlendirilir.

🔸 Dönen silindir şeklindeki cihazın iç yüzeyinde resimler bulunur. Cihaz, tekerlekler tarafından döndürüldüğünde görüntüler birbirini takip eder ve böylece bir hareket dizisi oluşturulur.

↪ Animasyon, 20. yüzyılın başlarından itibaren yaygınlaşır. Bu dönemde animasyon stüdyoları kurulur ve böylece ilk çizgi filmler, sinema hayatına girmiş olur.

"ANİMASYON BİR KÜLTÜR ARACI"

🔸 Çeşitli mecralardan izlediğimiz animasyonlar, seyircisine bir şeyler anlatmak, bilgi aktarmak ister. Özellikle çocukların ilgisini çeken çizgi filmler, geleneksel kültürümüzün gelecek nesillere ulaştırılması noktasında kilit rol oynar.

🔸 Masal, destan ve efsaneler gibi çocuklara anlatılan sözlü kültür ürünleri, artık animasyonlara dönüşerek hem sözlü hem görüntülü şekilde izleyicisi ile buluşmaktadır.

🔸 Konu ile ilgili Ertan, "Küçüklüğümüzde annelerimizin bize anlattığı masallar, şu anda çocukların artık tabletlerden, cep telefonlarından ya da farklı sosyal medya kanallarından dinlediği sesli ve daha distopik hikayelere dönüşmeye başladı. Türk toplumunun geleneksel anlayışının, ananevi dediğimiz o kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasını kesinlikle savunuyorum. Çünkü bu bizim kültürümüz ve bunun devamı gerekiyor. Türk toplumunun hikaye ve masalları, gölge oyunları gibi farklı disiplinlerin günümüze aktarımı gerçekten çok önem arz ediyor" şeklinde konuşur.

Ananevi ne demek?
Geleneksel.

Teoriden Pratiğe Karagöz'den Sinemaya alıntılar

ÇİZGİ FİLMLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

🔸 Çizgi film üretiminde dikkat edilmesi gereken belirli hususlar vardır. Bunların başında estetik kaygı yani sanat eserini en güzel, en özgün ve iz bırakacak şekilde üretmek gelir.

🔸 Çizgi filmler, yalnızca sanatsal boyuttan ibaret değildir. Hedef kitlesi çoğunlukla çocuklardan oluşan animasyonların üretiminde; sanat tarihi bilgisi, etik değerler, kültür, sosyoloji, mitoloji, felsefe, sanatın kendisine hakim olma ve okuyabilme yetisi önem arz eder.

🔸 Türk kültüründe animasyon üretmek için oldukça zengin hikayeler olduğuna dikkat çeken Ertan, animasyonun tamamen hayal kurmak ile ortaya çıktığını belirtir ve sözlerine şöyle devam eder "Bunu eğer siz kendi toplumunuzdan çıkartırsanız, işte Türk mitolojisi, sosyolojisi, masallar, hikayeler gibi oradan inanılmaz farklı animasyonlar çıkabiliyor. Hem kültür aktarımı yapıyorsunuz hem de çocuklarınızın eğitimine katkıda bulunuyorsunuz aslında."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN