Filistin sinemasının tarihi
Bir sanat olan sinema, aynı zamanda toplumların derdini dile getirme ve gerçekleri kitlelerle buluşturma aracıdır. Bu özelliğinin en belirgin şekilde görüldüğü yer ise Filistin sinemasıdır. Özellikle 1948'de gerçekleşen Büyük Felaket'in ardından Siyonist İsrail, Filistinlilere zulmünü artırır. Bu süreçte işgal ve sürgüne karşı toplumun gösterdiği mücadelenin bir parçası haline gelen sinema, Siyonistlerin gerçek yüzünü göstermek adına oldukça önemlidir.
1980'DEN GÜNÜMÜZE FİLİSTİN SİNEMASI
🔸 Filistin mücadelesi ve direnişinin zirve noktaya ulaştığı 1980 yılından bugüne, film çekmek oldukça güç duruma gelmiştir. Yıllardır yaşanan ekonomik ve milli mücadele ortamında yönetmenler, filmlerine finansman bulmakta zorluk çekmelerinden dolayı düşük bütçelerle film yaparlar.
🔸 Her zaman olduğu gibi bu dönemde de sinema, Filistin mücadelesi ve direnişinin gölgesinde kalır. Filistin'de film çekmek demek diğer ülkelere göre kat kat fazla çaba göstermek anlamına gelir. Filistin sineması, bireysel girişim ve gayretler sonucu var olur. Bu anlamda Filistin film yapımcılarının çalışma serüvenleri, tahmin edilemeyecek şekilde uzun sürebilir. Örneğin, Filistinli Emad Burnat'ın çekiğ yönettiği "5 Kırık Kamera" filmi 6 yıllık büyük bir emek sonucu seyirci ile buluşur.