Sinemada kurgu teknikleri sözlüğü
Sinema, bir kurgu sanatıdır ve bu özelliği ile diğer sanatlardan ayrışır. Filmin hikayesini, etkili ve doğru şekilde aktarma amacıyla oluşturulan kurgu, çeşitli teknikler ile seyirciye derdini anlatır. Filmsel zaman ve mekana netlik kazandıran bu yöntemler, yönetmenin vermek istediği mesajı en doğru şekilde aktarılmasını sağlar. Sizin için sinema kurgu tekniklerine dair kavramları derledik...
GERİYE DÖNÜŞ
🔸 Flashback de denilen bu yöntem, filmin geçtiği zamandan daha önceki bir dönemi anlatır.
🔸 Burada amaç, karakterlerin davranış sebeplerini açıklamak veya filmde daha önce gösterilmiş bir olayı hatırlatmaktır. Ayrıca filmin belirli bölümlerinde eskiye gidilerek herhangi bir olayın açıklanması için yapılan kısa süreli geriye dönüşler de vardır.
HIZLI ÇEKİM
🔸 Ağır çekimin tam tersidir ve kamera saniyede normalden daha az kare sayısıyla çekim yaparak hızlandırılmış bir sahne sunar. Fast motion yani hızlandırılmış gösterim olarak da ifade edilir.
🔸 Hızlı çekimin kullanım alanlarından biri, doğal olayların belgesel amaçlı kurgulanmasıdır. Mesela, bir çiçeğin açma görüntüleri ya da güneşin ufuktan batış anları için tercih edilir. Bunun için kamera ayaklık üzerine konularak dakikada 2 kare görüntü alınır. Kurguda normal şekilde gösterilen görüntü, hızlı hareket ediyormuş hissi verir.
AĞIR ÇEKİM
🔸 Slow motion yani yavaşlatılmış harekettir. Filmin bir sahnesini yavaşlatılmış şekilde gösterme tekniğine nedir.
🔸 Saniyede 100 kare çekilip 25 kare olarak gösterildiğinde çekimde 1 saniye tutan yer, gösterimde 4 saniye sürer. Böylece ağır çekim tekniği uygulanmış olur. Çoğunlukla sahneyi vurgulamak veya seyircinin filme yabancılaşmasını sağlamak için tercih edilir.
AKAN ÇEKİM
🔸 Ağır çekimin bir alt türü olan bu teknikte yavaş akan ve normal hızdaki zaman ya da hızlı çekim aynı sahnede görülür. Flow motion olarak da tanımlanır.
🔸 Masalı andıran yöntemde kişi, nesne ya da kamera hareketinden biri veya ikisi yavaşken diğeri hızlıdır. Örneğin bir kişi kalabalık bir meydanda öylece dururken etrafındaki insanlar ve araçlar hızlı şekilde geçip gider. Bunun tam tersi de olabilir.
DEVAMLILIK KURGUSU
🔸 Yapıtın bütünlüğünü sağlamak amacıyla zaman ve mekan olgusunu doğru kullanarak seyirci tarafından fark edilmeyecek geçiş yöntemlerinin kullanılmasıdır.
🔸 Görünmez kurgu olarak da bilinen teknik, eylemler arası geçişin rahatsız edici olmayacak şekilde akıcı gerçekleşmesini sağlar. Başlıca kuralları aksiyon, bakış ve grafikte uyum sağlamaktır. Örneğin, karakterin evin kapısını açış sahnesinden sonra evden çıkış anının verilmesi aksiyonda yakalanan uyumu gösterir.