Belgrad’da kalan son cami
Fatih Sultan Mehmed Han'ın almaya ömrü vefa etmediği şehir Belgrad, Osmanlı'nın zirve dönemi olan Kanuni Sultan Süleyman döneminde fethedildi. Topraklarına dahil ettiği yerlere adaleti ve merhameti de götüren cihan devleti, diğer coğrafyalarda olduğu gibi Belgrad'ı da imar ederek ölümsüz eserler kazandırdı. Fakat ne yazık ki bugün Devlet-i Aliyye'nin Balkanlardaki en önemli üslerinden biri olan Belgrad'da, Osmanlı dönemine ait pek çok eser yok edilmiş durumda. Geriye sadece bir cami kaldı: İşte o cami...
Giriş Tarihi: 05.11.2022
09:59
Güncelleme Tarihi: 05.11.2024
08:49
🔷 Bu tarihten itibaren Belgrad, Osmanlı için ileri bir üs vazifesi görmeye başlar. Siyasi, ticari ve kültürel olarak bir merkez haline gelerek diğer kentlerden ayrı bir yere sahip olur . Osmanlı iskan politikası gereği, şehir halkından bir kısmı İstanbul'a gönderilir. Belgrad ormanları ve Belgrad Kapısı adıyla bilinen yerlere bu tebaa yerleştirilir.
🔷 Belgrad'ı Osmanlı devlet teşkilatının en büyük yerleşim birimini sancak haline getiren Kanuni, şehrin tamiri ve yeniden inşası için de emir verir. İlk iş olarak cami, mescid ve imaret inşa ettirir.
🔷 Daha önce Rumeli'deki ilerleyiş için I. Murat ile birlikte Edirne'yi üs edinen devlet, Belgrad'ın fethiyle üssünü buraya taşır.
Kur'an-ı Kerim rehberliğinde şehir – kent ayrımı
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Belgrad
🔷 Dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi yazdığı seyahatnamesinde Belgrad'dan da bahseder. Önemli bir tarihi kaynak olan eserde geçen bilgilere göre, şehir XVII. yüzyılda 98 bin nüfusa sahiptir.
🔷 Çelebi, şehrin askeri bir üs halinde olduğunu; zahire ambarları, tophane, baruthane gibi binaların bulunduğunu ve Tuna'daki donanma kumandanının da burada oturduğunu belirtir.
20 maddede seyyah-ı alem Evliya Çelebi kimdir?
Belgrad’ın Osmanlı’ya geçişi
🔷 Seyahatnameye göre o dönemde şehirde iki yüz on yedi cami, on üç mescid, on yedi tekke, dokuz dârülhadis, sekiz medrese ve yedi hamam vardır. Ayrıca altı kervansaray, yirmi bir han ve 3700 dükkândan oluşan Sûk-ı Sultânî adlı çarşı ile daha pek çok çarşı bulunur.
🔷 Bu eserler şehrin hem İslami kimliğini hem de ticari bir nokta olduğunu göstermesi açısından önemlidir.
Evliya Çelebi'nin gözünden İstanbul
Belgrad’ın tarihi serencamı
🔷 1521 yılında Osmanlı hâkimiyetine giren şehir, 1718 Pasarofça Anlaşması'yla el değiştirir. Avusturya'nın hâkimiyetinde bir müddet kaldıktan sonra Avusturya ve Rusya savaşlarında Osmanlı'nın başarıları sonucunda imzalanan Belgrad Anlaşması ile tekrar devlete katılır.
Osmanlı'nın Balkanlar'da yaşayan 10 eseri
🔷 Osmanlı'nın içeride çalkantılı yıllar yaşarken dışarıda da otoritesi zayıflaması sonucu devletin pek çok noktasında sıkıntılar meydana gelir. Fransız İhtilali ile birlikte yayılan milliyetçilik düşüncesi çok uluslu Osmanlı için büyük sıkıntılar meydana getirir.
🔷 Devlet pek çok toprağını kaybettiği 19. yüzyılda Belgrad'ı da kaybeder. 1821 yılında Sırp ve Yunan ayaklanmaları sonucunda şehirdeki Osmanlı askeriyesi ile yerli Türk halkı zorla sürgün edilir. Belgrad'ın kesin ve resmi olarak Sırbistan'a bırakılışı 1878'de imzalanan Berlin Antlaşması ile gerçekleşir.
Yunanistan'ın hain planı