Arama

Bosna'da fethin sembolü: Kuşlat Camii

Mekanlar, tarihin soluk alıp verdiği yegane noktalar. Bosna dağlarında bulunan emsalsiz bir çiçek olan Kuşlat Camii, İslam mimarisinin harika bir örneği olduğu gibi inşa edildiği dönemde Müslümanların yegane toplanma mekanıydı. Fethin sembolü olarak Osmanlı askerlerinin dağa bir külah gibi giydirdikleri cami 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaş sırasında Sırplar tarafından kasıtlı olarak yakılmıştı. 2013 yılında tekrar inşa edilen cami, İslam'ın Bosna'daki en güzel mühürlerinden biri.

📍 Macarların zaman zaman Bosna içlerine gerçekleştirdikleri akınlar neticesinde Osmanlılar Zvornik Sancağı'nı kurarak bölgede güvenlik ve huzur tesis etme yoluna gitmişlerdi.

📍 Bu sebeple yeni kurulan Zvornik Sancağı'nın dört kalesi vardı. Bu dört kalenin en bilineni ise bölgenin güneyinden sorumlu olan Kuşlat Kalesi idi.

AVRUPA'NIN ORTASINDA KAPANMAYAN YARA SREBRENİTSA

📍 Osmanlı sistemine göre yeni kurulan kalelerde Yeniçeriler bulunur ve buraya gönderilen askerleri eğiterek bir kale birliği teşkil ederlerdi.

📍 Sınır kalelerinde görev yapan Osmanlı askerlerine "müstahfız" ismi verilirdi. Müstahfızları yetiştiren Yeniçeriler görevleri sona erdiğinde İstanbul'a dönerlerdi.

ÜSKÜP'TEKİ OSMANLI ESERLERİ

📍 Bosna'nın kuzeyinde kalan Drina nehrinin kenarında bölge için büyük önem arz eden dışarıdan bakıldığında bir kartal yuvasını andıran Kuşlat Kalesi, 1460 - 1480 tarihleri arasında inşa edilmişti.

🔍 1 BİLGİ:
Drina nehri, Balkanlar'ın meşhur nehri Sava Irmağı'nın bir koludur. 346 kilometre uzunluğundadır.

📍 Bu kale hem bölgenin güvenliği hem de ticari yollar üzerinde olması sebebiyle Bosna için hayatiyet derecesinde önem taşımıştı.

BALKANLAR'IN İNCİSİ: MAKEDONYA

📍 Günümüze ulaşamayan Kuşlat Kalesi'nin belki de en önemli özelliği Osmanlı askerlerinin inşa ettiği ve kale içi,nde muazzam bir manzaraya sahip olan Kuşlat Camii.

📍 15. yüzyıla dair bilinen en eski askeri cami olan Kuşlat, Osmanlı askerleri tarafından kalenin içine ibadet maksadıyla inşa edilmişti.

KOSOVA'NIN OSMANLI DÖNEMİNDEN KALMA MİMARİLERİ

📍 Bu dillere destan caminin güzelliği zamanla dilden dile yayılmıştı. Öyle ki Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde caminin ismini Ebu'l Feth olarak anmıştı.

📍 Caminin ismi zamanla kuş yuvası anlamana gelen "Kuşlat"a döndü. İnşa edildiği dönemde bölgedeki tek cami olan Kuşlat'a 500 metrelik bir tırmanışın ardından ulaşılıyordu.

BATI'NIN BALKANLARI AYRIŞTIRMA POLİTİKASI

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN