Arama

Çanakkale'de şehit düşmüş öğretmen ve öğrenciler

Masmavi denizin rengi de kokusu da başkaydı 1915'te. Düşmanın karşısına iman dolu yüreğinden başka hiçbir şeyi olmayan adeta etten duvarlar yükselmişti. Öyle ki Çanakkale, toprağının her bir zerresi kan ile sulanmış tabirinin tam karşılığıydı. 1915 Anadolu'sunda her üç evden bir şehit çıkmıştı. Bu kayıpların çok ciddi bir boyutu da, eğitim hayatımızdaki kayıplardı. Bunlar, Çanakkale Savaşı'nda toprağa verdiğimiz, öğretmenler ve öğrencileriydi. Okullarından öğretmenleriyle büyüyen gencecik fidanlar, şimdi o kanlı topraklarda yeşerecek, bugünlerde dualarda yer alacaklardı.

  • 13
  • 14
“HOCAM BİZ ÇANAKKALE’YE GİDİYORUZ. HAKKINIZI HELAL EDİN”
HOCAM BİZ ÇANAKKALE’YE GİDİYORUZ. HAKKINIZI HELAL EDİN

17 yaşındaki öğrencilerini cepheye gönderen Sivas Lisesi'nde öğrenciler okuldan ayrılırken, hocalarına hitaben tahtalara; "Hocam biz Çanakkale'ye gidiyoruz. Hakkınızı helal edin" diye yazmışlardı. Savaşa giden öğrencilerin geri dönmemesi nedeniyle 1915'te mezun verilemedi.

Yatılı okul olduğu için Sivas Lisesi'nde diğer vilayetlerden gelen öğrenciler de vardı. Amasya, Tokat, Yozgat, Erzincan ve Malatya gibi illerden öğrencilerin burada eğitim gördüğü düşünülürse, Sivas Lisesi'ndeki şehitlerin sadece Sivaslı olmadığı ortaya çıkıyor.

  • 14
  • 14
"BİZ ONLARIN ÇİÇEKLERİNİ KOPARDIK"
BİZ ONLARIN ÇİÇEKLERİNİ KOPARDIK

Bu savaşlarda, kesin olmayan rakamlara göre, ülkenin "beyin takımını" oluşturan 10 binden fazla öğretmen, öğrenci, mülkiyeli, tıbbiyeli yetişmiş okur-yazarı yitirildi. Çanakkale Savaşı'nda yaşanan "yetişmiş insan kaybı", daha sonraki dönemlerde Osmanlı Devleti ve genç Türkiye Cumhuriyeti'ni derinden etkileyecekti. Bunun içindir ki İngiliz Başbakanı Winston Churchill, cephede kaybedilen gençlikle ilgili olarak "Biz onların çiçeklerini kopardık." demiştir.

(Derlenmiştir.)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN