Cumhuriyet döneminde engellenen teknolojik hamleler
Osmanlı'da Sultan III. Selim ile başlayan, II. Mahmud ile devam eden ve II. Abdülhamid ile zirveye ulaşan ıslahatlar ve modernleşme hamleleri 1909 tarihinden itibaren rafa kalktı. Böylece yüz yılı aşkın ilerleme son buldu. Bu durumun eksikliği ve büyüklüğü özellikle İstiklal Harbi boyunca göze çarptı. 1923 itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti her açıdan yenilik hareketleri ile hareketlense de maalesef bazı isimler ve projeler bu süreçte kasıtlı olarak engellendi.
REDDEDİLEN GÜMÜŞ MOTOR
◾ Necmettin Erbakan, Mühendislik fakültesinin ilk yıllarından itibaren yerli ve milli motor üretimini düşler. Hayallerinde tank motoru üretmek vardır ve yaşıtları tarafından ciddiye alınmaz.
◾ Erbakan'ın yaşadığı dönemde İstanbul Belediyesi, yurt dışından alınacak belediye otobüslerinden hangisinin alınmasının uygun olduğu hususunda İstanbul Teknik Üniversitesi hocalarından bir rapor hazırlamalarını ister. Necmettin Erbakan'ın hocası da bu raporu ona hazırlatır ama sonuç fiyaskodur.
◾ Necmettin Erbakan tanıştığı yetkililerden yaptığı çalışmalar hakkında olumlu geri dönüşler alır, bu kişiler kendisine, çalışmalarına hayran kaldıklarını dile getirirler. Böylelikle Almanya'dan ülkesine döner dönmez Erbakan, ülke içinde motor ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak Gümüş Motor'u kurar.
◾ Başarılar mutlaka birilerini rahatsız eder. Onun yaptığı başarılı girişimler de birilerini rahatsız etmiştir. Kendisinin her girişimi büyük engellere maruz kalmış ve kıymeti yalnızca Almanlar tarafından bilinebilmiştir.