Arama

Dünya tarihini değiştiren buluşlar

Dünya tarihi içerisinde binlerce, milyonlarca buluş olsa da bazı icatlar tarihin akışını tamamen değiştirerek insanlığa yön verdi. İşte sizler için dünya tarihini değiştiren buluşları derledik.

  • 8
  • 30
MATBAA
MATBAA

Kağıt binlerce yıl önce Çinliler tarafından bulunsa da Rönesans devriminin en büyük teknolojik gelişmesi olarak görülen matbaa, 1450 yılında Alman Johannes Gutenberg tarafından geliştirilip icat edildi. Yazılı metinler, elle yazılarak çoğaltıldığı için bu işlem uzun bir zaman alıyor, sınırlı sayıda kitap çoğaltılmış oluyordu.

  • 9
  • 30
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR GENİŞ KİTLELERE ULAŞTI
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR GENİŞ KİTLELERE ULAŞTI

Matbaanın bulunması ile bilimsel çalışmalar daha geniş kitlelere ulaşabildi ve bugün insanlığın gelişmiş teknolojiye erişmesine zemin sağladı. Manuel olarak kopyalama yapabilen bu icat sayesinde icadından 1500'lü yıllarda Gutenberg'in matbaa makineleri Batı Avrupa'ya 20 milyon kopya kitap bastı. Dinlerin yayılmasında da büyük rol oynadı.

  • 10
  • 30
BUHAR MOTORU
BUHAR MOTORU

Thomas Newcomen'in 1968 yılında icat ettiği buhar motoru sanayi devriminin başlamasına neden oldu. Endüstrinin gelişmesinde buhar makinesinin büyük rolü vardı. Çünkü buhar makinasının çalışmasını sağlayan güç, o zamana kadar kullanılan makinalardaki gibi belli bir yere bağlı değildir. İki asra yakın bir zamana kadar endüstriye ve ulaşım araçlarına hâkim oldu. Sanayi devriminin en önemli gelişmelerinden birisi buharlı makinenin bulunuşudur. Avrupa ülkelerinin sömürgecilik ve savaşlardan elde ettikleri para ve hazinenin Avrupa'ya aktarılması, sermayenin birikmesine burjuva sınıfın oluşmasına ve yeni yatırım alanları aranmaya başlanmasına neden oldu.

  • 11
  • 30
BUHAR MAKİNESİ NEDİR?
BUHAR MAKİNESİ NEDİR?

Üstelik yaşam yükselince tüketim talebi arttı. Buna benzer nedenler oluşunca sanayi devrimi İngiltere'den başlayarak tüm Avrupa'yı sardı. Buhar makinesi, buharın içinde var olan ısı enerjisini, mekanik enerjiye dönüştüren bir dıştan yanmalı motordur. Buhar makineleri, lokomotifler, buhar gemileri, pompalar buharlı traktörler vb. olabilir. Çalışma prensibi olarak, ısı enerjisini alan su buharlaşarak genişler ve bir odacığa alınır, odacık soğutulduğunda sıvı hale geçen buhar vakum yaratır böylece mekanizmaların hareket alması ile mekanik enerjiye yani işe dönüşür.

  • 12
  • 30
ELEKTRİK
ELEKTRİK

Dünya tarihinin en büyük buluşlardan biridir elektrik. Bugünkü buluşların hemen hemen hepsi elektriksiz bir hiçtir. 20. yüzyılın başında elektriğin uzun mesafeli ağlarla yayılması sonucu ampulden mikroçipe kadar her şey elektrikli oldu. Elektriğin keşfinin kaynağı M.Ö. 640-546 tarihleri arasında Yunanlı bilim adamı Thales of Miletus hayvan derisi üzerinde meydana gelen statik elektrik ile zıt kutuplu bazı nesnelerin birbirini çektiğini ve ittiğini keşfetmesidir.

16. yüzyılın sonlarına doğru İngiliz bilim adamı William Gilbert, elektrik yüklerinin eksi ve artı olarak belirleyerek elektriği ciddi olarak incelemeye başlayan kişi olarak tarihe geçti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN