Endülüs'ün Avrupa'ya 10 hediyesi
Orta Çağ, Avrupa için bir karanlıklar diyarıyken Müslüman memleketlerinde aydınlık bir hava hakimdi. İslam'ın hüküm sürdüğü Endülüs, aynı kıtadaki ülkelerden medeniyet safhasında fersah fersah ilerdeydi. Pek çok faydalı meseleyi Avrupa'ya öğreten Endülüslü Müslümanlar, koca bir kıtayı medeni eylemler ile tanıştırmışlardı. İşte, Endülüs'ün Avrupa'ya 10 hediyesi...
HAVACILIĞIN TEMELLERİ
🔸 Meşhur Wright kardeşler tarafından 20. yüzyılda geliştirilen ve dengeleri değiştiren ilk uçak modellerinin kökeni de Endülüs'e uzanıyordu.
Wright kardeşler kimdir?
Tarihte ilk kez motorlu bir cihazı uçuran Amerikalı kardeşler. Modern uçuculuğun atası olarak kabul edilirler.
🔸 Abbas ibn Firnas, 875 yılında Endülüs'te ilk planör denemesini yapmıştı. Bu, dünya üzerindeki ilk uçuş denemesiydi. Bu eylem uçuş için temel olarak kabul edildi.
Abbas ibn Firnas kimdir?
Tam adı Ebu'l Kasım Abbas b. Firnas b. Verdus olan İbn Firnas, Endülüs kökenli astronom, şair ve filozoftur.
MODA SEKTÖRÜ
🔸 8 ve 9. yüzyıllarda yaşayan Endülüslü alim Ziryab, günümüz modasını şekillendiren isimdi. O, mevsimlere uygun giyinme tabirini ortaya çıkararak ilk moda akımını başlattı.
Ziryab kimdir?
Tam adı Ebü'l Hasan Ali b. Nafi olan Endülüslü musikişinas ve musiki alimi.
🔸 Günün farklı saatlerinde değişik elbiseler giyerek kokular sürünen Ziryab'ın yaptıkları, Avrupa sosyetesi arasında zamanla yayıldı. Böylece moda akımı ortaya çıkmış oldu.
🔸 Günümüzden asırlar öncesine baktığımızda Endülüs bataklık bir coğrafyada akan temiz bir su pınarı olarak öne çıktı. Burada başlayan her hareket kıta üzerinde etkili oldu.
🔸 Bugün Avrupalılar şehircilikten modaya, müzikten yemek kültürüne dek uzanan geniş bir yelpazede sahip olduklarını feci bir şekilde katlettikleri Endülüslü Müslümanlara borçlu.