Halil İnalcık'ın kaleminden Kısa Osmanlı Tarihi
Ömrünü tarih ilmine ve bilhassa Osmanlı tarihine vakfetmiş, ülkemizin ilim vadisindeki ender simalarından birisi olan merhum Halil İnalcık, hocalığı süresince pek çok kaynağı tarayarak anlattığı derslerinin notlarını tutmuştu. 1942 yılında hoca vasfı ile ders anlatmaya başlayan İnalcık, yetiştirdiği öğrencileri ile birlikte tarih ilmine ciddi katkılar sunmuştu. Prof. Dr. Halil İnalcık'ın yıllara yayılan ders notlarından oluşan Kısa Osmanlı Tarihi isimli kitabından önemli tespitlerin altını çizdik.
📔
Osmanlılar, Hint Okyanusu'nda Portekizlilere karşı bilinçli bir uğraşıya girişmişler, baharat ticaretini yeniden Kızıldeniz ve Basra Körfezi yollarına çekmeyi başarmışlardır. 1540'tan sonra Ortadoğu'ya gelen baharat miktarı 30 bin kantara yükselmiştir ki Portekiz eliyle Avrupa'ya sevk edilen baharat da bu miktardadır. Bu dönemde Osmanlı baharat ihracı Lizbon ve Amsterdam'da kaygı uyandırıyordu.
Halil İnalcık
📔
Osmanlı döneminde şehirlerde ilk zamanlardan başlayarak merkezi yönetim âyân ve esnafı daima halk ile yönetim arasında aracı olarak kabul etmiştir. Yalnız müslümanlar arasında değil, Hristiyanlar arasında da zengin, sözü geçer kişiler veya papazlar yerel cemâatin hükümet karşısında temsilcisi sayılmışlardır.
Halil İnalcık