Halil İnalcık'ın kaleminden Kısa Osmanlı Tarihi
Ömrünü tarih ilmine ve bilhassa Osmanlı tarihine vakfetmiş, ülkemizin ilim vadisindeki ender simalarından birisi olan merhum Halil İnalcık, hocalığı süresince pek çok kaynağı tarayarak anlattığı derslerinin notlarını tutmuştu. 1942 yılında hoca vasfı ile ders anlatmaya başlayan İnalcık, yetiştirdiği öğrencileri ile birlikte tarih ilmine ciddi katkılar sunmuştu. Prof. Dr. Halil İnalcık'ın yıllara yayılan ders notlarından oluşan Kısa Osmanlı Tarihi isimli kitabından önemli tespitlerin altını çizdik.
📔
Kanuni Sultan Süleyman dönemiyle, Osmanlı kültürünün klasikleştiği, dış etkilere kapanmaya başladığı düşünülebilir. Osmanlı kültürü, gerçekte o zaman en büyük üstadlarını vererek, ideal şekillerine kavuşmuş bir kültür bilincine vardı ve artık dış alıntılara özenmedi ve kendi klasik şekilleri içinde kalıplaştı.
Halil İnalcık
📔
Osmanlılar, Hint Okyanusu'nda Portekizlilere karşı bilinçli bir uğraşıya girişmişler, baharat ticaretini yeniden Kızıldeniz ve Basra Körfezi yollarına çekmeyi başarmışlardır. 1540'tan sonra Ortadoğu'ya gelen baharat miktarı 30 bin kantara yükselmiştir ki Portekiz eliyle Avrupa'ya sevk edilen baharat da bu miktardadır. Bu dönemde Osmanlı baharat ihracı Lizbon ve Amsterdam'da kaygı uyandırıyordu.
Halil İnalcık