İslam Tıp Tarihi Dersleri - Tercüme Eserler ve Beytü'l-Hikme - Fikriyat Akademi
Fikriyat Akademi'nin başlangıç eğitimi "İslam Tıp Tarihi Dersleri" başladı! Prof. Dr. Ahmet Ağırakça bu derste; İslam tıbbı nasıl ortaya çıktı? Yunan ve Grek kaynaklarından tercüme eserler Beytü'l-Hikme'de hangi kıstaslarla çevrildi? Tıp ilmi ile ilgilenen eski medeniyetler... Batılıların Haçlı Seferleri ile İslam Tıbbını Avrupa'ya taşıması... İslam tıbbının zirve dönemi gibi önemli konuları anlattı.
🔹 17. ve 18. yüzyıllarda Avrupa tıp alanında bir sıçrama yapıyor ve yeni dönemde özellikle 18. ve 19. yüzyıllarda ise Avrupa'da tıbbının ortaya çıktığını görüyoruz ancak şunu çok net bir şekilde ifade etmek gerekiyor ki 18. yüzyılın sonuna 19. yüzyılın başına gelinceye kadar Râzî'nin "el-Cüderî ve'l-hasbe" eseri yani çiçek veya kızamık ile ilgili yazdığı kitabı bütün İtalya, Fransa, İsviçre ve o bölgedeki bütün tıp okullarında bu kitaplar, ders kitabı olarak okutuluyor.
🔹 Birinci kitap, Kitâbü'l-cüderî ve'l-hasbe (çiçek ve kızamık hastalığı); ikinci, Ebû Bekir er-Râzî'nin "el-Hâvî fi't-Tıb" ve bir diğeri İbn Sina'nın El-Kanun fi't-Tıb eseri. Sonuç olarak medeniyetler birbirinden etkilenmiştir. İslam, Avrupa medeniyetini de alabildiğini etkilemiş ve 18 yüzyılın sonuna kadar Avrupa'da okutulan sadece İslam medeniyetinin eserleri olmuştur.