Arama

Bir ilmi hazine: Katip Çelebi’nin bilinen eserleri 📚

Hayatı boyunca yeni fikirler üretmenin yanında tarih, coğrafya ve bibliyografya alanlarında önemli eserler veren Osmanlı alimi Katip Çelebi, çağını anlamaya çalışan bir fikir adamımızdı. Kendi tabiriyle bilgisizliği yenmek için savaştı. Kırk sekiz yıl süren ömrüne, Türkçe ve Arapça olmak üzere 23 eser sığdırdı. Bunlardan ikisi ne yazık ki kayboldu. Katip Çelebi'nin bilinen tüm eserlerini derledik.

  • 14
  • 23
Coğrafya alanında: Cihannüma (Avrupa dillerine çevrilen coğrafyaya dair ünlü eseri)
Coğrafya alanında: Cihannüma Avrupa dillerine çevrilen coğrafyaya dair ünlü eseri

🔹 Kâtip Çelebi'nin birçok batı coğrafya kitabından yararlanarak hazırladığı, İslam coğrafya geleneği üzerine kurulu Osmanlı klasik coğrafya ekolünü değiştiren, Cihannüma adlı eseri Osmanlıların dünyaya bakışlarını değiştirmiştir.

  • 15
  • 23
Levâmi‘u’n-Nûr fî Zulmet-i Atlas Minor
Levâmi‘u’n-Nûr fî Zulmet-i Atlas Minor

🔹 Osmanlı bilim ve kültür mirası açısından tarihî coğrafya alanında yazılmış en nadide kitaplardan olan Levâmi'u'n-Nûr fî Zulmet-i Atlas Minor; XVII. yüzyılın önemli bilginlerinden olan Kâtib Çelebi tarafından kaleme alınmıştır.

🔹 Eser, coğrafya bilimiyle Atlas kelimesini bütünleştiren ve coğrafya sahasında geliştirmiş olduğu projeksiyonu bugün bile kullanılan ünlü coğrafyacı Gerardus Mercator'un kısa adıyla Atlas Minor olarak bilinen meşhur Latince eserinin şerh-tercümesidir.

  • 16
  • 23
Müntehab-ı Bahriye (Kitab-ı Bahriye)
Müntehab-ı Bahriye Kitab-ı Bahriye

🔹 Kâtip Çelebi'nin Kitab-ı Bahriye adlı eseri ise Cihannüma'nın Rumeli kısmıdır.

  • 17
  • 23
Bibliyografik çalışmaları: Keşfü’z-zunûn 'an esâmi’l-kütüb ve’l-fünûn
Bibliyografik çalışmaları: Keşfü’z-zunûn ’an esâmi’l-kütüb ve’l-fünûn

🔹 Katip Çelebi, Keşfü'z-zunûn'da, Cihânnümâ'nın iki bölümü bulunduğunu, birincisinin yalnız denizlerden, nehirlerden, adalardan ve ikinci bölümünde karalardan, alfabe sırasıyla, şehirlerden ve Hicret'in VII. (Miladî 15.) yüzyılından sonra keşfolunan ülkelerden bahsettiğini yazar.

🔹 Bunun dışındaki bibliyografik çalışmaları ise sırayla; Süllemü'l-vusûl ilâ tabakati'l-fûhûl ve Câmi-ul-Mütûn min Cüll-il-Fünûn'dur.

🔹 Din alanında çalışmaları; Mîzânü'l-Hakk fi ihtiyâri'l-ahakk ve İlhâmü'l-mukaddes min feyzi'l-akdes isimli eserleridir.

🔹 Sosyal Kültürel ve Halk Bilimi alanındaki çalışmalarını ise şöyle sıralayabiliriz:

Tuhfetü'l-ahyâr fi'l-hıkem ve'l-eş'âr; Dürer-i münteşire ve gurer-i münteşire (Dağılmış İnciler ve Saçılmış Yıldızlar); Recmü'r-râcim bi's-sîn ve'l-Cim ( Sual ve cevap yoluyla şeytanı taşlama); Beyzâvi Tefsirinin şerhi; Muhammediyye şerh; Kanunnâme (1654-1655 yıllarında toplanmış bir kanun dergisidir.); Tütün Risalesi.

  • 18
  • 23
Katip Çelebi'den alıntılar
Katip Çelebi’den alıntılar

"Duru olanı al, bulanık olanı bırak."

Mizanü'l-Hakk fi İhtiyari'l-Ehakk, Katip Çelebi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN