Laleyi dünyaya tanıtan seyyah Kanuni’yi nasıl anlatmıştı?
Osmanlı'da büyük bir özenle yetiştirilen lalenin Avrupa'ya ilk kez Kanuni Sultan Süleyman devrinde gittiğini biliyor muydunuz? Türk lalesini önce Avrupa'ya daha sonra tüm dünyaya tanıtan Busbecq, Osmanlı topraklarına elçi olarak gelmişti. Busbecq, bir tören sırasında Kanuni'yi görmüş, kaleme aldığı seyahatnamesinde "onda bir zerre bile gurur nişanesi görülmediğini" söylemişti. Peki Busbecq, payitahta dair başka neler anlattı?
İki ülke arasındaki barışı yenileme göreviyle İstanbul'a gelen Busbecq'in İstanbul'daki görevi yedi yıl devam etti.
İstanbul'dan sonra Paris büyükelçisi olarak görev alan seyyah, emekli olup ülkesine dönerken yolda bir saldırıya uğradı. Aldığı yaralar sonucunda birkaç gün içerisinde öldü.
Busbecq, seyahat notlarını mektup tarzında kaleme alanların öncüsü sayılabilecek bir seyyahtır.
İstanbul'da bulunduğu sırada dikkatli gözlemlerini ve izlenimlerini Macar bir diplomat olan arkadaşı Nicholas Michault'a yolladığı dört mektupla paylaştı.
Kaldığı yedi yıl boyunca Türkiye'deki bitki yayılımını da inceleyen seyyah, Avrupa'da hiç bilinmeyen lale soğanlarını botanik uzmanı olan arkadaşı Charles de l'Ecluse'e gönderdi.
Bu andan itibaren lale, 40 yıl içinde tüm Avrupa'da bilinen ve çok kıymetli sayılan bir bitki haline geldi.
Busbecq'in Osmanlı topraklarında kaldığı sürece ilgilendiği başka bir saha da eski kitabeler ve paralardı. Bu sürece hatırı sayılır kitabe kopyası ve eski para elde etti. Busbecq, İstanbul'da kaldığı sürede gözlemlediklerine dair şu sözleri kaleme aldı:
"Eylül'de muzaffer ve muazzam donanma, esirler, ganimetler ve zaptolunan sefinelerle beraber İstanbul'a döndü."