Mescid-i Aksa'da saklı Selçuklu kitabesi
Kudüs denilince akla hiç şüphesiz Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa gelir. Farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Mescid-i Aksa, tarihte önemli rolleri de üstlenmiştir. Filistin ve çevresinde 28 yıl hüküm süren Selçuklu Devleti'nden kalma saklı kitabe buna bir örnektir. Peki, Mescid-i Aksa'da yüzyıllar sonra ortaya çıkan Selçuklu'nun saklı kitabesinde hangi tarihi gerçeklikler yer alıyordu?
MİHRAB-I ZEKERİYA BÖLÜMÜNÜN MİMARİ ÖZELLİKLERİ
◾ Mihrap duvarları altın rengi mermerlerle kaplıdır. Yeşil ve mavi boyalarla süslenmiştir. Bu bölümdeki mihrap duvarları 5 metre uzunluğundadır.
◾ Ayrıca mihrabın üst kısmında Memlüklüler zamanından kalma bir de kitabe bulunmaktadır. Ahşap bir panoya mavi zemin üzerinde yazılan bu kitabede Meryem Suresi'nin ilk 5 ayeti bulunmaktadır.
Meryem Suresi'nin ilk 5 ayeti
1. Kâf Hâ Yâ Ayn Sâd.
2. Bu, Rabbinin, Zekeriya kuluna olan merhametinin anılmasıdır.
3. Hani o, Rabbine gizli bir sesle yalvarmıştı.
4. O, şöyle demişti: "Rabbim! Şüphesiz kemiklerim gevşedi. Saçım sakalım ağardı. Sana yaptığım dualarda (cevapsız bırakılarak) hiç mahrum olmadım."
5,6. "Gerçek şu ki ben, benden sonra gelecek akrabalarım(ın isyankâr olmaların)dan korkuyorum. Karım ise kısırdır. Bana kendi tarafından; bana ve Yakub hanedanına varis olacak bir çocuk bağışla ve onu hoşnutluğuna ulaşmış bir kimse kıl!"
SELÇUKLU KİTABESİ NASIL BULUNDU?
◾ 2006-2007 yılları arasında tarihi mihrabın onarımı büyük bir titizlikle yapılırken bilim dünyasına çok önemli katkılar sağlayacak bir kitabe ile karşılaşıldı.
◾ Kudüs İslami Müzesi Müdürü Khader Salameh, mihrabı incelediği sırada sökülen mermerlerin arkasında bulunan duvarda bazı kazılmış yazılar bulunduğunu fark etti. Çok geçmeden hemen burayı incelemeye ve fotoğraflarını çekmeye başladı.
◾ Salameh, çok önemli bir kitabe bulduğunu fark edince açıkta bırakılarak sergilenmesini teklif etmiş fakat ne yazık ki bu isteği kabul edilmemişti.
◾ Yapılan mihrap tamirlerinden sonra kitabe duvarın arkasındaki karanlığa geri terk edildi. Khader Salameh'nin çektiği bu resimler, kitabenin tek delilleri olarak yer aldı.
SELÇUKLU KİTABESİNDE NE YAZIYOR?
◾ Kitabe taşa oyma şeklinde kazınmış dört satırdan oluşmaktadır. İlk 3 satır bir çerçeve içinde duvara gömülü olarak yazılırken son satır ise çerçevenin dışında duvara direkt olarak yazılmıştır.
Rahman ve Rahim olan Allâh'ın adıyla. Allah, İmam Ebu'l Kasım Abdullah el-Muktedi [Biemrillah ve büyük sultan, şehinşah Melikşah]'ı ve saygın melik, zaferler kazanmış, devletin tacı, milletin ışığı [ümmetin şerefi Ebu Said Tutuş, İslam hükümdarının oğlu]'nun yardımcısı olsun. Bu tamirat; Müminlerin emirinin yardımcısı ki, Allah onun zaferlerini yüceltsin, yüce Vezir Fahru'l-Ma'âlî [devlet danışmanı Ebu Nasr Ahmed bin el-Fadl tarafından, Allah'ın sevabını kazanmak için yapıldı] Bu kitabe, 476 veya 477 senesi Zilhicce ayında yazıldı. Allah'ın salat ü selamı Muhammed Aleyhisselam üzerine olsun.