Ortaçağ’ın en büyük seyyâhı İbn Battuta’nın seyahatleri
Henüz 22 yaşındayken Hac için yola koyuldu İbn Battûta. Ardından 28 yıl boyunca, dünyanın çeşitli yerlerine seyahat etti. Gezileri boyunca Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu, Deşt-i Kıpçak, Bizans (İstanbul), Orta Asya, Hindistan, Maldivler, Çin ve Endülüs'ü dolaştı. İbn Battûta, dünyanın büyük gezgini sayılan Marko Polo'yu seyahatleri ve aktardıklarıyla geride bıraktı. Dolaştığı diyarların 7 asır önceki durumlarını ise, kaleme aldığı seyahatnamede anlattı…
Seyahatnamede, ticaret kültürüyle ilgili olarak ahî birliklerine temas edilir ve bunların Kırım'dan Konya'ya, Alanya'dan Sivas'a uzanan siyasî ve ticarî etkinliğine dair ayrıntılı bilgiler verilir. Ona göre Ahîlik, Mısır'daki fütüvvet sistemine benzer. Bu düzenin bir benzeri de İsfahan'da mevcuttur.
Çin'de bütün iktisadî faaliyetlerin kâğıda bağlandığını, para hükmündeki kâğıt parçalarının yıpranması veya yırtılması durumunda büyük darphâneye getirilerek değiştirildiğini anlatır.
Maldivlilerin ve Koko'daki Afrikalıların mübadele aracı "veda" denilen deniz kabuklarıdır. Bu adalarda büyük memurlara maaş olarak pirinç ödenir.
Seyahatnameyi ilginç kılan hususlardan biri de, seyyahın gezdiği ülkelerdeki dinar ve dirhemleri, Mağrib ve Mısır dinar ve dirhemleriyle mukayese etmesidir. Böylece çeşitli ülkelerin para birimlerinin gerçek alım gücünü karşılaştırmalı biçimde verir.
Fikriyat
İbn Battuta Seyahatnamesi kitap özeti: 14'üncü yüzyıl gezginlerinden İbn Battuta, doğduğu şehir olan Fas'ın Tanca kentinden çıktıktan sonra, 28 yıl boyunca birçok diyarı gezdi.
Devlet ve toplum yapıları, inanç ve adetleri, doğal özellik ve ürünleriyle tanıttığı bu ülke ve şehirlerin 700 yıl önceki durumlarını ise, kaleme aldığı seyahatnamede topladı.
"İbn Battuta Seyahatnamesi"ni satın almak ve kitabı incelemek için tıklayın.