Osman Gazi kimdir? Osmanlı ne zaman kuruldu?
Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi'nin ardından beyliğin başına geçerek 27 yıl boyunca beyliği yönetti ve koskoca bir imparatorluğun temellerini attı. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? Osman Gazi kimdir? Osman Gazi, kardeşlerin en küçüğü olmasına rağmen beyliğin başına nasıl geçti? Osman Gazi'nin gerçek adı nedir? Osmanlı hangi sebeplerle imparatorluk haline geldi? Osman Gazi ilk olarak nereleri fethetti? Vefat yıl dönümünde Osman Gazi'ye dair merak edilenler...
Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk hükümdarı olan Osman Bey, Ertuğrul Gazi'nin en küçük oğlu olmasına rağmen, ağabeylerinin itirazı olmadan aşiretin başına geçmişti. Bu yüzden de kardeşler arasında bir çatışma olmadı. Ancak Osman Bey, özellikle 1288-1299 yılları arasında fetih politikasında köklü bir değişikliğe gitti ve bu durum Bizans tekfurları ile kaçınılmaz olarak karşı karşıya gelmesine neden oldu.
Osman Gazi'nin amcası Dündar Bey ise fetih politikasındaki bu köklü değişime ve özellikle Bilecik tekfuru ile savaşmaya karşı çıkıyordu. Osman Gazi de amcasının bu yöndeki fikirlerini kendi politikalarına bir cephe alma olarak görüp Dündar Bey'i 1300'lü yılların başında öldürdü. Böylece Osmanlı hanedanı içinde ilk kan dökülmüştü.
Osman Gazi'nin Orhan, Alaeddin, Pazarlu, Hamid, Melik Bey ve Çoban Bey isimlerinde altı oğlu ve Fatma isimli bir de kızı vardı. Osman Bey öldüğünde üç oğlu hayattaydı. Büyük oğlu Orhan Bey babası hayattayken, Osman Bey'in hastalığından dolayı beyliğin yönetimini fiilen ele almıştı. Bu yüzden babasının ölümünden sonra tahta çıkması zor olmadı.
Orhan Gazi tahta çıktığında da kardeşi Alaeddin derviş olup devlet işlerine karışmadı. Diğer kardeşi Pazarlu Bey'de ağabeyinin hükümdarlığını tanıyarak, onunla beraber fetihlere katıldı. Hamid, Melik Bey ve Çoban Bey isimli şehzadeler hakkında ise isimleri dışında bilgi yoktur.
Osmanlı Beyliği, 14'üncü yüzyılın başlarında Anadolu'da mevcut olan beylikler içinde hem toprak hem de insan potansiyeli açısından en küçüklerden biriydi. Osmanlı Beyliğinin büyümesi Türkmen göçü ve gaza fikrine dayanıyordu.
Moğol baskısı sonucu Kafkaslar'dan Doğu ve Orta Anadolu'ya, daha sonra da Orta Anadolu'dan batıya göç ötmek zorunda kalan Türkmenler, burada gazi Türkmen beyliklerini kurmuşlardı. Bu beylikler hem gazâ adına Hristiyanlarla savaştılar hem de fethettikleri bölgelere doğudan gelen Türkmenleri yerleştirdiler.
Osman Gazi'nin gazâyı son derece atılgan tavırla sürdürmesi, onu gazilerin gerçek önderi durumuna yükseltti.
1302'de Bizans'a karşı kazandığı Koyunhisar Savaşı, onun Türkmenler arasındaki gazi şöhretini arttırdı ve değişik bölgelerden gelen gaziler akın akın onun bayrağı altına girdiler. Bu savaşçı potansiyeli de Osmanlı Beyliğinin fütuhat yolu ile büyümesini sağladı.
Osman Gazi'nin ölüm tarihi konusunda ihtilaf vardır. Tarihçilerin bir kısmı Osman Gazi'yi 1324'te Bursa'nın fethinden önce ölmüş olarak gösterirken, bir kısmı da 1326'da Bursa'nın fethinden sonra öldüğü kanaatindedirler. Halil İnalcık, yaptığı araştırmalar sonucu 1324'te öldüğü fikrine varmıştır.