Osman Gazi nereleri aldı? Osman Gazi’nin fetihleri…
Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi'nin ardından başına geçtiği beyliği 27 yıl boyunca yöneten; başlattığı gaza ruhunu kendinden sonra gelenlere aşılayan ve koskoca bir imparatorluğun temellerini atan bir isim. Osmanlı İmparatorluğu'nun çekirdeğini oluşturan toprakları fetihler yoluyla ele geçirmeyi başarmıştı. Peki, Osman Gazi nereleri aldı? Osman Gazi'nin ilk savaşı hangisidir? Osman Gazi Bursa'yı nasıl fethetti? Osman Gazi çevresi suyla dolu surlarla korunan İznik'in fethi için nasıl bir yöntem izlemişti?
Osman Gazi, Bapheus Muharebesi'nde elde ettiği zaferden sonra bölgenin önemli şehirlerinden birisi olan Bursa üzerine hareket etti.
📌 Bizans İmparatoru da Bapheus zaferinden sonra önemli bir tehdit haline gelen Osman Gazi'yi durdurmak için Bursa civarındaki tekfurlara emir vermişti.
Bursa, Kestel, Kite, Adranos ve Bidnos tekfurları birleşip, Yenişehir ovası ile Bursa ovasını birbirinden ayıran Dimbos Geçidi'ni geçerek Osman Gazi'nin merkezi Yenişehir'e doğru yürüdüler.
📌 Osmanlı kuvvetleri düşmanı Koyunhisarı'nda karşılayınca, tekfurlar Dimbos Geçidi'ne çekildiler.
📌 Osman Gazi, Dimbos Geçidi'nde meydana gelen muharebeyi kazandı.
📌 1303'teki Dimbos Zaferi ile Ulubat'a kadar Bursa ovası ve Uludağ, Türkmen yerleşmesine açıldı.
İlk dönem Osmanlı tarihinin kronolojisi oldukça karışıktır. Ancak Osmanlı tarihçiliğinin en önde gelen isimlerinden Halil İnalcık'ın araştırmaları Osman Gazi'nin askeri faaliyetlerini aydınlatmıştır.
📌 Osman Gazi, Bapheus ve Dimbos zaferlerinden sonra 1304'te Sakarya üzerindeki Bizans kalelerine karşı bir sefer düzenledi.
📌 Bu seferden önce Karacahisar'a çağrılan Harmankaya tekfuru Köse Mihal Müslümanlığa davet edilmişti.
Sefer sırasında Leblebüci Hisarı, Çadırlu, Lefke (Osmaneli), Mekece tekfurları direnemeyeceklerini anladıklarından itaat ettiler. Geyve tekfuru kalesini boş bırakarak kaçmıştı. Ancak kaçan tekfur yakalandı. Geyve'den sonra Tekfur Pınarı fethedildi.
📌 Osman Gazi, 1304 seferindeyken Çavdar Tatarı, yani Moğollar Karacahisar'ı yağma etmişlerdi.
📌 Bu yüzden kendisi Karacahisar'da kalarak oğlu Orhan Bey ile Köse Mihal, Akçakoca, Konur Alp ve Gazi Rahman'ı 1305'te Kara Çepüş ve Kara Tigin kalelerini fethe gönderdi. Bizans İmparatoru da bölgeye yardım göndermişti.
Orhan Gazi, Kara Çepüş Kalesi'ne geldiğinde ordusunu üçe bölmüş, bir kısmıyla kaleyi kuşatmış, bir kısmını kale yakınlarındaki dereye saklamış, bir kısmını da kalenin öbür tarafına geçirmişti.
📌 Orhan Gazi'nin kuvvetleri kaleye saldırdıktan sonra kaçtılar.
📌 Bunun üzerine kaleden çıkan tekfur, pusuya düşürülerek mağlup edildi ve kale alındı.
📌 Ardından Absuyu fethedildikten sonra Kara Tigin kalesi üzerine hareket edildi. Kara Tigin Tekfuru teslim olmayı reddedince kale kuşatılıp fethedildi.