Arama

Osmanlı toplumunda en çok okunan 10 kitap

Çoğunlukla internette ve kitapçılarda gördüğümüz "en çok satanlar" listesi kesin veriler sunmasa da hangi kitabın daha fazla okunduğuna dair fikir edinmemize yardımcı olur. Günümüzdeki gibi yayıncılığın henüz gelişmediği Osmanlı döneminde ise en çok okunan kitapları anlayabilmek için birtakım ipuçları olurdu. Bunlar; kitapların kopya sayısının fazla olması, yapılan atıfların çokluğu, tercüme sayısı gibi detaylardı... Peki, geçmiş zamana şöyle bir bakacak olursak, Osmanlı'da en çok okunan kitaplar hangileriydi?

  • 15
  • 16
TARİKAT-I MUHAMMEDİYYE - MEHMET PİR ALİ BİRGİVİ
TARİKAT-I MUHAMMEDİYYE - MEHMET PİR ALİ BİRGİVİ

Eser, Osmanlı toplumunda neden çok okunmuştur?

Balıkesirli Mehmed b. Pir Ali Birgivî'nin Arapça olarak yazdığı bu eser, kısa bir giriş ve üç bölümden mürekkeptir. Birçok yönüyle devrinin dini, siyasi ve fikri atmosferini yansıtan bu kitapta sosyal hayatın bozulma sebepleri üzerinde durulmuş ve kurtulma çarelerine değinilmiştir. Bu yönüyle ayırt edici bir özelliğe sahiptir. Yazıldığı devirden günümüze kadar okunmuştur.

İçinde yaşadığı toplumun yaşantısını iyi tahlil etmesi ve Müslüman her bireyin nasıl davranması gerektiğini bizzat davranışları ve eserinde göstermesi, çok okunmasına sebep olan unsurlar arasında yer alır.

Eserin nüshaları

Eserin İlki İstanbul'da olmak üzere on beşi aşkın baskısı vardır. Ayrıca pek çok şerhi ve Türkçe tercümesi yapılmıştır. Çok sayıda yazma nüshası bulunan eser yazıldığı günden bu güne birçok defa basılmıştır.

  • 16
  • 16
MIZRAKLI İLMİHAL
MIZRAKLI İLMİHAL

Eser, Osmanlı toplumunda neden çok okunmuştur?

Anonim olarak bilinen bu eserin 16. asırdan sonra yazılmış olduğu düşünülmektedir. Osmanlı toplumunda çok okunmakla kalmayıp ezberlenen ve sıbyan mekteplerinde eğitim kitabı olarak kullanılan bu eser, bir Müslümanın günlük hayatında yapması, yapmaması ve bilmesi gereken şeyleri özet şeklinde anlatan bir kitaptır.

Eser ilki İstanbul'da 1842 yılında olmak üzere pek çok defa basılmıştır. Mızraklı İlmihal adı ve Latin harfleri ile yayımlanan kitapların önemli bir kısmı metne bağlı kalmaya özen göstermemiş, bir kısmı ise eserin yalnız adını kullanmıştır.

Eseri incelemek ve satın almak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN