Tarihe tanıklık etmiş 5 tabya
Seyit Onbaşı'nın 190 ila 215 kiloluk mermiyi kaldırdığı tabyanın ismini biliyor musunuz? Ya da Osmanlı-Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapılan tabyanın hangi şehirde olduğunu? Tabya kelimesi Arapça Ta'biye kelimesinden türemiştir. Askeri bir terim olarak "hazırlık, donatma, yığma" anlamında, yerli yerine koyup tertip etme şeklinde tarif edilebilir. Sizler için tarihimize tanıklık eden 5 önemli tabya hakkında kısa bilgiler derledik.
Bu nedenle daima müttefik donanmasının başlıca hedeflerinden biri oldu. Tabyada 16 adet kıyı topu vardı. Bunlardan 2'si uzun, 14'ü kısa menzillidir. Bunlardan sadece 2'si deniz muhaberesinde aktif olarak görev yapmış, diğerleri ise menzil yetersizliğinden dolayı kullanılamamıştır.
Çanakkale Zaferi'nin bilinmeyen 60 fotoğrafı
Tabyanın ana aksında yer alan mekânın savaş döneminde Savaş Harekât Merkezi olarak kullanıldığı bilinir. En son 2005-2006 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek 18 Mart 2006'da ziyarete açılan tabyada, Çanakkale savaş objeleri sergilenir.
17900 Kilidülbahir/Eceabat/Çanakkale