Türk Dil Bayramı nedir?
Karamanoğlu Mehmet Bey 1277'deki, "Şimden girü hiç kimesne kapuda ve divanda ve mecalis ve seyranda Türki dilinden gayri dil söylemeye" fermanıyla Türkçeyi ilk kez devlet dili olarak ilan eden hükümdar olmuştur. Mehmet Bey'in bu hamlesi günümüzde Türk Dil Bayramı'nın büyük bir ehemmiyetle kutlanmasını sağlayacaktır. İşte, Türk diline ve bu bayrama dair tüm detaylar...
🔹 Kazak, Kırgız, Tatar, Başkurt, Nogay, Karakalpak, Kumuk, Karaçay- Balkar, Kırım Tatar lehçeleri Kuzeybatı yani Kıpçak grubunda yer alır. Güneybatı yani Oğuz grubunda; Türkiye, Azerbaycan, Türkmen, Horasan, Halaç ve Gagavuz lehçeleri bulunur.
🔹 Kuzeydoğu diğer adıyla Sibirya sınıfında; Altay, Hakas, Tuva, Yakut, Dolgan, Tofa, Şor, Sibirya Tatarları bulunurken Güneydoğu diğer ismiyle Karluk sınıfındaysa Özbek ve Uygur lehçeleri vardır.
🔹 Sonuç olarak toparlamak gerekirse Karamanoğlu Mehmet Bey'in başlattığı Türkçe hassasiyetini bir miras olarak algılayıp ona göre hareket etmeliyiz. Dünyanın her bir yerinde bulunan Türk devletleri ve toplulukları Türk tarihine katkı sağlamak adına her türlü adımı atıyor.
🔹 Son yaşanan "Ortak Alfabe" gelişmesi ve Orta Asya yerine Türkistan sözcüğünün Milli Eğitim müfredatındaki kitaplarda kullanılacak olması yüzleri güldüren bir gelişme. Bu gelişmelerin devam gelmesi temennisiyle.